Ekonomija

Poduzetnici Hercegovine: Očuvati tvrtke i radna mjesta

''Mjere treba donijeti bez odlaganja i one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju firmi i poduzeća, a time i radnih mjesta.''
Gospodarstvo / Posao | 16. 03. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzimajući u obzir aktualnu situaciju koju je u svijetu izazvala pandemija korona virusa, što se odrazilo i na našu zemlju, apeliramo na sve razine vlasti, a posebno Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH, da se konkretnim mjerama uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor, poručeno je iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

''Mjere treba donijeti bez odlaganja i one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju firmi i poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilne ekonomske situacije nakon što kriza bude iza nas.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zahtijeva donošenje uredbi kojima se regulira:

1. Plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od ožujka ove godine,

2. Preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak u razdoblju dok traje stanje nesreće,

3. Sufinanciranje plaća zaposlenika koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije,

4. Da se bankama uvede moratorij na naplatu rata kredita kako firmama, tako i zaposlenicima

5. Ukidanje 50 posto akciza/trošarina na gorivo,

6. O odgoda plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće.

7. Mogućnost da se svaki respirator, ili druga važna medicinska oprema, koji budu kupljeni i donirani, mogu odbiti od dobiti kompanije na kraju godine.

Vlasti također moraju osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje uposlenika u tvrtkama i poduzećima.

Ove, ali i druge mjere koje traže udruženja kao što je APH, kao i Krizni stožer poslodavaca, trebaju biti na snazi sve do uspostavljanja normalnih odnosa u gospodarstvu i društvu u cjelini.

Ujedno želimo ukazati kako krizni stožeri trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja jamči da neće doći do privrednog kolapsa.

Ponovno ističemo da teret izvanrednog stanja i usporavanja gospodarstva ne može i ne smije biti stavljen isključivo na teret poslodavaca'', poručeno je u priopćenju Asocijacije poduzetnika Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close