Generalni štrajkovi ...

Ako županijska Vlada popusti liječnicima, druga dva sindikata najavila generalni štrajk!

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na području HNŽ/K najavili su generalni štrajk ''ukoliko županijska Vlada odustane od svoje odluke da sva tri sindikata idu zajedno u pregovore''.
Gospodarstvo / Posao | 01. 02. 2018. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na području HNŽ/K danas su najavili generalni štrajk koji će početi 12. veljače 2018., ''ukoliko županijska Vlada odustane od svoje odluke da sva tri sindikata idu zajedno u pregovore''.

Iz dva gore navedena sindikata reagirali su dopisom prema Vladi nakon što su liječnici i stomatolozi okupljeni u treći sindikat najavili generalni štrajk 12.02.2018. godine ''ukoliko ne bi samostalno pregovarali sa Vladom i dobili poseban kolektivni ugovor.

''NSZ SKB Mostar i NSSZZ HNK/Ž smatraju da Sindikat počiva na tri osnovna načela prisutna u cjelokupnom razvoju sindikalnog pokreta, koje dalje gaji i razvija: jedinstvu, neovisnosti i demokraciji. Jedinstvo kao prvo načelo sindikalnog pokreta je jedinstvo svih uposlenih ili drugim riječima solidarnost: svi za jednog, jedan za sve. Samo jedinstveni sindikati mogu uspješno ostvariti ciljeve koje su zacrtali'', navodi se u priopćenju.

Iz gore dva navedena sindikata ističu kako se slažu s odlukom Vlade HNŽ-a da se pregovara sa sva tri reprezentativna sindikata istovremeno, kao i da se radi na jednom Kolektivnom ugovoru, ''obzirom da osim liječnika u zdravstvu HNŽ ima ostalih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu preko 3000, koji se također bore za svoj bolji standard''.

Zato su na sjednici Predsjedništva NSZ SKB Mostar, kao i NSSZZ HNK/Ž donijeli odluku da ukoliko Vlada popusti liječnicima i stomatolozima, oni kreću u generalni štrajk

Iz ova dva sindikata ističu kako je ''zdravstvo grana sastavljena od liječnika, zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, te da jedni bez drugih ne mogu raditi''.

Napominju kako su od samog početka predaje prijedloga kolektivnog ugovora Vladi i Ministarstvu zdravstva HNŽ/K-a, istupali kao cjelina, odnosno sva tri reprezentativna sindikata zajedno i ne vide razloga da tako i ne ostane, ''jer bi razdvajanje izazvalo nesagledive posljedice i bunt ostalih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, a kojih je preko 3000''.

Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je na sjednici Skupštine dana 18.01.2018. godine izabrao nove članove u tijela Sindikata. Za predsjednika Predsjedništva NSZ SKB Mostar izabran je Josip Masatović, koji je ujedno imenovan u pregovarački tim, zajedno sa ranije predloženom Ankicom Puce.

Kopirati
Drag cursor here to close