Nadzori u FBiH

Ajdinović: Inspekcije će pojačanije raditi

Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tijekom protekla dva i po mjeseca kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma, Sarajevo i Tuzla.
Gospodarstvo / Posao | 10. 08. 2020. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je u ponedjeljak da će inspekcijski organi u sljedećem razdoblju pojačano raditi, iako je u protekla tri mjeseca, kao i ranije, urađen veliki posao.

''Na području Federacije BiH imamo 60 do 70 angažiranih sanitarnih inspektora, i tu govorim o županijskim, gradskim, općinskim sanitarnim inspektorima i nekoliko inspektora sa područja Federacije koji po ovlaštenju tokom svih ovih mjeseci obavljaju ove poslove. Izvršeno je gotovo 12.000 kontrola za prethodna tri mjeseca, a doneseno 1.500 rješenja o otklanjanju nedostataka. Što se tiče represivnih mjera, u tom razdoblju je doneseno više od 280 prekršajnih naloga sa financijskim teretom od gotovo 500 tisuća KM prema privrednim subjektima koji se nisu pridržavali ovih mjera'', izjavio je Ajdinović nakon sastanka u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu na kome je razmatrana aktualna situacija, te poduzimanje daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19.

Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tijekom protekla dva i po mjeseca kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma, Sarajevo i Tuzla.

Pojasnio je da je sam inspekcijski nadzor u unutrašnjosti nakon prestanka stanje prirodne nesreće u FBiH prevashodno u nadležnosti županijskih inspekcijskih organa dodajući da to nije spriječilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove da donese ovlaštenja prema dva farmaceutska, dva zdravstvena, dva inspektora za hranu, a u posljednjem tjednu su ovlaštenja dali i za federalnog sanitarnog inspektora za unutarnju kontrolu.

''Dakle, radi se o nadležnosti županijskih inspekcijskih organa, a mi smo stavili na raspolaganje i određeni broj veterinarskih i poljoprivrednih inspektora s ovlaštenjem direktora, da mogu vršiti kontrole i biti na dispoziciji i u koordinaciji sa kolegama iz županijskih inspekcija. Znamo da su sve oči uprte u inspekcijske i policijske organe na području FBiH i da veliki postotak mehanizama u kojima se vidi rješenje upravo u toj oblasti'', dodao je Ajdinović.

Video:  Inspekcijski organi će i u sljedećem razdoblju pojačano raditi

Naglasio je da uvijek postoje modusi i mehanizmi kako bi inspekcijski nadzor i angažman policijskih službenika bio još učinkovitiji.

''Ne smijemo dočekati da u županijskim upravama, pa i Federalnoj imamo ljude na godišnjem odmorima i da određeni resori nisu pokriveni inspekcijskim nadzorom. Prioritet svih prioriteta je zaštita javnog zdravlje i sve ćemo tome podrediti u borbi protiv koropnavirusa'', naveo je Ajdinović.

Kopirati
Drag cursor here to close