Kakva ideja!

Airbus želi da zrakoplovi lete u formacijama kao ptice

Projekt fello’fly proizvođača zrakoplova Airbusa razmatra opciju da više putničkih zrakoplova leti u "jatu" kako b smanjili potrošnju goriva i emisije CO2, no to za sobom povlači nove komplikacije
Gospodarstvo / Posao | 18. 09. 2020. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Airbusovi inženjeri osmislili su način kako uštedjeti gorivo na širokotrupnim putničkim zrakoplovima, a ideju su dobili iz životinjskog svijeta. Jednako kako ptice na duge letove odlaze u formacijama, tako bi i njihovi zrakoplovi trebali iskorištavati turbulencije u zraku koje ostavlja letjelica ispred njega.

Projekt koji su pokrenuli kako bi istražili mogućnosti takvog leta naziva se fello’fly, a smatra se kako bi mogao donijeti uštede na gorivu i emisijama ugljikovog dioksida na razinama od oko 5-10%.

Međutim, dovođenje velikih putničkih zrakoplova u formaciju u kojoj bi oni letjeli tako blizu jedan drugome predstavlja nove izazove, pa je Airbus okupio tim stručnjaka i surađuje s avioprijevoznicima i pružateljima navigacijskih usluga kako bi pokušao realizirati svoje planove.

Prijevoznici bi trebali svakoga dana pronalaziti rute koje su pogodne za spajanje, tako da dva ili više zrakoplova dijele istu rutu u isto vrijeme, dok bi kontrola leta bila zadužena za siguran let širokotrupnih Airbusa u uskoj formaciji.

Avione bi se "spajalo" na određenim točkama iznad oceana. Kontrola leta davala bi im upute kada se i kako na siguran način približiti, a da i dalje ostanu na propisanim razmacima s time da vertikalna separacija ne smije biti manja od 1.000 stopa (300 metara) kao i inače.

Kada se zrakoplovi približe jedan drugome na manje od 3 kilometra, započeo bi proces sigurnog "rendez-vousa" u kojem bi pilot vodećeg zrakoplova predvodio "jato" dok bi onaj iza njega bio zadužen za ulazak u idealnu poziciju koja donosi uštedu goriva, javlja Bug.

Implementira li se ovaj način leta u formaciji na letove diljem svijeta koji se mogu ovako spojiti, potencijal smanjenja ispuštanja CO2 u atmosferu, samo na širokotrupnoj floti i transatlantskim letovima,

Airbus procjenjuje na 3 do 4 milijuna tona godišnje. Dakako, napominju da je za ostvarenje tog cilja potrebna suradnja cijele avioindustrije.

Airbus je već obavio pokusne letove fello'fly programa, a razvijaju i tehnologije koje bi pomagale pilotima da letenje na ovaj način bude sigurno i u skladu sa svim standardima avijacije. Procjenjuju da bi u komercijalnu avijaciju postupno ovaj program mogao biti uveden do 2025. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close