CCI

A gdje su revizori?

Najnovija analiza Centara civilnih inicijativa, o reviziji u Federaciji BiH, ukazuje na činjenicu da Ured za reviziju institucija u FBiH godišnje revidira manje od 5% od 2006 institucija za koje je nadležan.
Gospodarstvo / Posao | 03. 03. 2020. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovija analiza Centara civilnih inicijativa, o reviziji u Federaciji BiH, ukazuje na činjenicu da Ured za reviziju institucija u FBiH godišnje revidira manje od 5% od 2006 institucija za koje je nadležan.

Evo odgovora na pitanje "Zašto je to tako?".

Podaci objavljeni u ovoj analizi, naime, pokazuju da je broj zaposlenih u Uredu ispod 50% od broja predviđenog sistematizacijom radnih mjesta u ovoj instituciji.

Točnije, u posljednje 3 godine, kako je broj zaposlenih po sistematizaciji 144, popunjenost se kreće od 41 do 44%. Odnosno, umjesto sa 144 zaposlena, Ured radi sa 59 (u 2016.) do 64 (u 2018.)

Ured za reviziju, već duže vrijeme, obavještava Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju o problemu nedostatka ljudskih kapaciteta za izvršavanje redovnih obaveza i za neophodno povećanje broja revidiranih institucija.

No, s jedne strane, zahtjevi Ureda nisu dovoljno ambiciozni, a s druge i takvi ne nailaze na podršku Parlamentarne komisije za reviziju. Pa je samo u 2018. godini odobreno da Ured ima onoliko zaposlenih koliko je i tražio. Dok je u 2017. godini odobreni broj zaposlenih bio za 21% manji od traženog.

Kuriozitet je da u jedinoj godini u kojoj je Komisija Uredu odobrila onoliko zaposlenih koliko je i tražio, Ured nije zaposlio toliko ljudi - umjesto 68, broj zaposlenih u toj godini je bio 64.

Zahtjevi za povećanjem broja zaposlenih u Uredu za reviziju institucije u FBiH, bili su ugrađeni u zahtjeve Ureda za odgovarajućim budžetskim sredstvima.

I dok su ti zahtjevi, Parlamentarnoj komisiji za reviziju, u periodu od 2015. do 2017. ozbiljno rasli (sa 3,8 na 5,3 miliona KM), odobreni budžeti gotovo da se nisu mijenjali. Tek je u 2018. godini došlo do značajnijeg rasta odobrenog proračuna, kada je Ured, po prvi put dobio tačno onoliko sredstava koliko je i tražio.

No, kao i kod zapošljavanja, data prilika nije i iskorištena. Iako im je odobreno značajno povećanje proračuna, Ured je, u 2018. godini, iskoristio tek manji dio tog povećanja.

Ostvarivši najniži postotak izvršenja proračuna u četiri promatrane godine, od svega 81%.

Nepopunjeni kapaciteti, odnosno nedovoljan broj zaposlenih, ostaje jedan od najozbiljnijih problema u funkcioniranju Ureda za reviziju, imajući u vidu veliki broj institucija koje su u njegovoj nadležnosti i projektirane ciljeve Ureda, odnosno njegovu društvenu ulogu.

Kopirati
Drag cursor here to close