Kazneno djelo?

Vlada lijepi plakate svoje ponude sindikatima po domovima zdravlja

Javnost nije briga tko kome i što nudi, želimo samo kvalitetne usluge, a ne da svoj posao javno reklamiraju
Gospodarstvo / Posao | 01. 04. 2021. u 11:54 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije krenula je u ozbiljnu kampanju promocije svoje nove-stare ponude Reprezentativnom nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Dok se ističe lijepo dizajnirana i uredna ponuda, sindikalisti tvrde da im Vlada nije ponudila ništa novo, te da s ovakvim pristupom samo žele zbuniti javnost.

Obojana ponuda

Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog nezavisnog sindikata SKB Mostar kaže kako je ovo ista ponuda Vlade, od samog početka, odnosno od devetog mjeseca.

''Ovo je ista ponuda koju su ponudili na početku, bez da su rekli koliko to košta u novcu, drugi sastanak pregovora su ponijeli istu ponudu. I ovo što su objavili sada su stavili u boji, a do sada je bila u crno bijeloj varijanti… To je taj dijalog koji Vlada želi voditi sa sindikatom'', kaže Anić poručujući da Vlada u pregovorima nije pregovarala, nego stalno nudila isto.

 Prijašnja ponuda Vlade u crno-bijeloj boji
Foto: Vlada HNŽ / Ponuda koju je Vlada objavila na stranicama

''Vlada je samo pismeno obavijestila sindikat još početkom devetog mjeseca da je spremna izjednačiti prava u našem kolektivnom ugovoru sa pravima koja su ugrađena u kolektivni ugovor liječnika i to su u postotku tako naglasili. Dva puta je sindikat molio ministra Opsenicu da pojasni točno koliko je to povećanje u postotku, ali nisu nikada na to odgovorili precizno izračunom'', kaže Dalibor Vuković, član pregovaračkog tima nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar s Vladinim pregovaračkom timom.

Tvrdi da su došli na pregovore u prosincu, gdje nisu znali ni izračun ni koliko njihova ponuda košta u novcu, pa su na drugu sjednicu donijeli ovu tabelu koju je sindikat i ranije i tada odbio.

''Sindikati su ovu ponudu odbili jer je u kolektivnom ugovoru liječnika povećanje koeficijenata linearno svima isto, a našim članovima se nudi u postotku puno manji obim prava. Sindikat je u toku pregovora dva puta korigirao ponudu i period na koji se kolektivni potpisuje, a Vlada ni marku nikada nije korigovala svoju ponudu'', kaže Vuković.

Pričanje sa zidom

Sindikalisti su još jednom ponovili kako pregovori služe upravo da se približe stavovi i dođe do nekog zajedničkog rješenja i dogovora, dok pregovaranje s našom Vladom izgleda isto kao i pričanje sa zidom.

Treba podsjetiti kako je u ranijim izjavama za Fenu premijer Vlade i zastupnik u Skupštini HNŽ-a Nevenko Herceg rekao da ''treba razgovarati do besvijesti samo da se nađe dobro rješenje, a nitko nikoga ne treba uvjetovati i ucjenjivati''.

Valja podsjetiti da je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije jučer većinom glasova donijela zaključak kojim se pozivaju sindikati zdravstva da prihvate ponudu vlade HNŽ-a kao jedinu moguću.

Osim što je Vlada svoju ponudu objavila na svojoj stranici, ponudu sindikatima trude se izložiti javnosti te su zakupili medijske prostore, a isprintali su i plakate koje lijepe po domovima zdravlja.

Ambulanta Kočine

Od javnih para naravno…

Kazneno djelo

No Vuković tvrdi da Vlada reklamiranjem na Domovima zdravlja čini kazneno djelo.

''Vlada ovom naredbom da na oglasnim pločama zdravstvenih ustanova poslodavci objavljuju ponudu Vlade sindikatu, koju čitaju i građani i pacijenti, a koja se tiče plaća zdravstvenih radnika predstavlja grubo kršenje odredbi Zakona o radu i predstavlja direktno miješanje u upravljanje i funkcioniranje sindiakta, sto je kazneno djelo'', kažu sindikalisti.

No ne znamo razumije li Vlada da javnost nije briga tko kome i što nudi, da je ono što želimo zadovoljan kadar, koji će takav svoje korisnike, odnosno pacijente dočekati zadovoljno i pružiti nam uslugu koju plaćamo.

Ambulanta Tekija
Kopirati
Drag cursor here to close