Traže li puno?

Slobodan dan u BiH: Prosvjedovalo 34 tisuće ljudi

''Želimo da vlast vodi računa o radnicima ove zemlje, a ne samo o onom djelu radne snage koja je njihova glasačka mašinerija'', kazala je predsjednica STBiH Mersiha Beširović na pres-konferenciji.
Gospodarstvo / Posao | 29. 04. 2019. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) danas je u podne organizirao prvi virtualni prosvjed pod nazivom "Slobodni za praznike", želeći utjecati na vlasti da zakonski reguliraju pitanje rada u dane praznika i nedjeljom.

''Želimo da vlast vodi računa o radnicima ove zemlje, a ne samo o onom djelu radne snage koja je njihova glasačka mašinerija'', kazala je predsjednica STBiH Mersiha Beširović na pres-konferenciji.

Za ovaj Sindikat je, kako kaže, diskriminirajuća uredba Vlade Federacije BiH o neradnim danima budući da se odnosi samo na radnike u javnom sektoru.

''Nakon današnjeg prosvjeda ići će se u potpisivanje peticije, koju će nadamo se potpisati što više građana na stranici www.slobodnizapraznike.com, a bit će upućena federalnom premijeru i Vladi FBiH s ciljem da se pitanja rada u dane praznika i nedjeljom zakonski uredi. Ako ne ispune naše zahtjeve spremni smo sami sačiniti izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o radu. S tim prijedlozima ići ćemo prema Parlamentu Federacije i već smo o tome razgovarali s predstavnicima pozicijskih i opozicijskih stranaka'', potvrdila je Beširović.

Foto: Fena / Radnici u trgovini traže slobodan dan u vrijeme praznika

Kaže da je ohrabravajuće to što je neposredno prije početka prosvjeda dobila e-mail od pregovaračkog tima Vlade FBiH, u kojem je stoji da je "Vlada spremna početi razgovore na ovu temu nakon što nadležna tijela osiguraju mišljenja".

Regionalni povjerenici Sindikata za regije Hercegovina i Sjeverozapad Željka Rubinić i Dragan Došen ukazali su da je rad u vrijeme praznika i nedjeljom različito regulisan od grada do grada ili od mjesta do mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao pozitivan primjer Rubinić je navela Zapadnohercegovački kanton koji je donio svoj Zakon o praznicima koji jasno definira pranike, kao i zakonske odredbe. Također, i Općina Čitluk donijela je Odluku kojom se zabranjuje rad nedjeljom i definira rad praznicima.

''Tražimo da svi budemo jednako tretirani da imamo slobodan dan nedjeljom i tijekom praznika kako bi to vrijeme iskoristili da budemo sa svojim obiteljima ili na neki drugi način'', poručila je Rubinić.

Članovi STBiH su se za borbu za svoja prava kroz virtuelni protest, između ostalog, opredjelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

STBiH broji 12.573 člana. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina.

Video: Radnici u trgovini traže slobodan dan u vrijeme praznika


Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze.

Kopirati
Drag cursor here to close