Savez strukovnih sindikata

Novi prosvjed: Prvo Sarajevo, pa Mostar…

Gospodarstvo / Posao | 21. 06. 2021. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizira prosvjede u četvrtak, 24.6.2021. godine,  minutu do 12 sati ispred zgrade Vlade FBiH.

Foto: BHRT / Doktori medicine i stomatologije prosvjedovali ispred Vlade Federacije

''Prosvjede nastavljamo zbog neusvajanja zakona koji, kako smo ranije već navodili, omogućava i našem sindikatu da ostane socijalni partner u svim budućim pregovorima oko statusa doktora u zdravstvenom sustavu'', navodi se u priopćenju u kojem se dodaje kako su prije dva tjedna održani dvodnevni prosvjedi liječnika u nadi da će se Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača s federalnim premijerom Fadilom Novalićem dati uvjeriti u neophodnost usvajanja Zakona o reprezentativnosti.

Kažu kako se taj zakon ''mjesecima, ako ne i godinama, iako potpuno spreman, kiseli u ladicama ministra Drljače ili ureda premijera Novalića''.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH navodi kako se u ova dva tjedna ništa nije promijenilo i da Vlada FBiH nije učinila ništa te da Zakon nije usvojen i poslan u formi prijedloga na Parlament Federacije.

''Žalosno i porazno po sve nas je gledati kako Federalna Vlada gubi smisao svog postojanja i kako se jedan od ključnih zakona kojim se doktori zadržavaju u ovoj državi po tko zna koji put odgađa. U tjednima kada kao nosioci zdravstvenog sustava vapimo za cjepivom i kada smo valjda jedina zemlja na svijetu koja nema osiguran ugovor o redovnoj opskrbi cjepivom za COVID-19 oboljenje, Vlada FBiH je ponovo pokazala da nije u stanju uraditi već skoro završen posao. Dakle, usvojiti Zakon o reprezentativnosti koji je već kompletno urađen, dogovoren i kojim se doktorima garantira status koji imaju svuda u svijetu'', navodi se.

Dodaju da, ako Vlada FBiH na čelu s aktualnim premijerom i ministrom rada i socijalne politike nije  u stanju ni tako jednostavan posao završiti, onda se kao doktori pitaju je ima li smisla ove ljude nazivati premijerom, ministrima...

Navedeno je kako Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ''nikada neće odustati od borbe za dostojanstvo i pravo doktora da budu jednaki s drugima''.

''Prosvjede nastavljamo i 1.7.2021. godine u 13 sati u Mostaru, a ponavljat ćemo ih do ispunjenja naših zahtjeva, kao i štrajk koji pripremamo'', navode sindikati.

Kopirati
Drag cursor here to close