Stubovi zdravstva

Ljevak za Bljesak.info: Medicinske sestre rade najhumaniji posao

Ljevak tvrdi da se sestre, odnosno tehničari, svakodnevno trude da destigmatiziraju svoju struku redovito ukazujući na veću važnost njihovog zanimanja.
Gospodarstvo / Posao | 12. 05. 2018. u 13:56 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatna arhiva / Ivona Ljevak

''Biti medicinska sestra/tehničar je zahtjevan posao koji iziskuje požrtvovnost i nesebičnost, a to najbolje znaju oni koji taj posao s ljubavlju obavljaju. Medicinske sestre/tehničari rade najhumaniji posao na svijetu, pomažemo drugim ljudima da sačuvaju najveću moguću vrijednost, a to je zdravlje ili pomažemo njihovom ozdravljenju'', rekla je za Bljesak.info asistentica sa Fakulteta zdravstvenih studija (FZS) Sveučilišta u Mostaru (SUM), Ivona Ljevak.

Rad na prepoznatljivosti struke

Inače, Ljevak tvrdi da se sestre, odnosno tehničari, svakodnevno trude da destigmatiziraju svoju struku redovito ukazujući na veću važnost njihovog zanimanja.

''Iako smo svjesni da taj proces sporo napreduje, moram naglasiti kako su se u Bosni i Hercegovini pa i u zemljama regije, u području sestrinstva ipak dogodile značajne promjene u posljednjih nekoliko desetljeća'', rekla je asistentica Ljevak za Bljesak.info.

Promjene ipak postoje

Zbog toga se na današnji dan 12. svibnja, širom svijeta obilježava Dan medicinskih sestara/tehničara, dan kada se rodila Florence Nightingale, začetnica modernog sestrinstva.

Da se vidi napredak na nastojanju poboljšanja položaja, Ljevak tvrdi kako sestre/tehničari danas imaju mogućnost edukacije, usavršavanja, obrazovanja, završavanja preddiplomskih, poslijediplomskih studija, doktoriranja u svom području, bave se znanstvenim istraživanjima, te ju sve to, tvrdi, čini ponosnom.

Kao primjer, asistencija Ljevak navodi međunarodni simpoziji sestrinstva i primaljstva koji se sada već tradicionalno obilježava u Mostaru, a u organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Fakulteta zdravstvenih studija.

Stanje u BiH

Na našim simpozijima mogu se vidjeti i čuti zvučna lica naše profesije, koja će zasigurno obilježiti sestrinstvo ovog doba. Na takvim skupovima razmjenjujemo iskustva, kontakte, čujemo nešto novo iz našeg područja, imamo nova saznanja o sestrinstvu'', rekla je Ljevak za Bljesak.info.

Ona tvrdi da u Bosni i Hercegovini nisu sve medicinske sestre/tehničari zadovoljni svojim statusom, plaćom, dodatno ukazujući na trend migracije koji raste svakim danom.

''Za sada, smatram da nam to ne pričinjava veliki problem, međutim, hoće li u budućnosti biti veći odljev medicinskih sestara/tehničara i hoće li to ugrožavati naše djelovanje, prepuštam vremenu'', kaže asistentica.

Portal Bljesak.info i asistentica Ljevak svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitaju njihov dan, Dan medicinskih sestara.  
Kopirati
Drag cursor here to close