Satnica i koeficijent

Liječnici iz Mostara manje plaćeni od kolega iz Orašja i Livna

Velik broj liječnika napustio je i Hercegovinu. Prema podacima, HNŽ je napustilo 36, ZHŽ tri, a HBŽ dva liječnika. Ukupno njih 41.
Gospodarstvo / Posao | 24. 01. 2018. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon niza održanih jednosatnih štrajkova upozorenja proteklih dana  i pokrenute procedure za generalni štrajk iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije kažu da oprezno pristupaju pripremama za najavljene pregovore s županijskom vladom.

Iz ovog sindikata kažu kako je njihova djelatnost jedina preostala u HNŽ-u koja nema svoj kolektivni ugovor, a i jedina grupa liječnika u Federaciji kojoj toliko godina nije popravljen socijalno-materijalni status, čime su liječnici gurnuti na margine društva i profesionalne zajednice, što je za njih apsurdna situacija.

''Dosta smo puta u proteklim mjesecima čuli da su zahtjevi liječnika nerealni, neopravdani i da za nas  ni nakon ovih deset godina nema novca. Na to 600 liječnika poručuje: nakon 8 godina osnovne škole, 4 godine srednje škole, 6 godina fakultetskog obrazovanja, 4-6 godina specijalizacije, 2-4 godine subspecijalizacije za 600 eura više nećemo raditi,nećemo ni za 700 ni za 800, nećemo. Preko naših leđa se više neće kupovati socijalni mir niti ćemo  više biti adresa za ubiranje usluga. Mi jesmo humanitarci, ali nismo volonteri'', navode iz sindikata i dodaju: ''Kad  ne možemo  dobiti  plaće koje se isplaćuju  savjetniku, općinskom sucu, ministru, onda minimalno što tražimo jest izjednačavanje plaća sa kolegama liječnicima iz drugih županija. Primjera radi, osnovne plaće liječnika istog ranga po drugim županijama: Sarajevo 2.015 KM, Zenica 2.095 KM, Travnik 1.981 KM, Orašje 1.790 KM, Goražde 1.705 KM, Livno 1.920 KM, Bihać 2.015 KM. U Mostaru iznosi 1.350 KM.

Podsjetimo, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog županije ipak neće stupiti u generalni štrajk.

Predsjednica sindikata Kristina Bevanda kazala je kako su iz Vlade HNŽ dobili službenu potvrdu da će pregovori o novom kolektivnom ugovoru početi 26. veljače, i to za sva tri sindikata u zdravstvu, te da će se u narednih desetak dana održati zajednički sastanak.

"Na račun tog dopisa zaustavljamo sve radnje vezane za generalni štrajk, kao i štrajkove upozorenja", kazala je Bevanda.

Prema podacima Liječničke komore Federacije BiH, samo tijekom prvih 10 mjeseci prošle godine ovaj entitet napustilo je 300 liječnika.

Najveći broj liječnika otišao je iz Unsko-sanske županije - njih 80, zatim iz Tuzlanske - 47 i Sarajevske - 38.

Velik broj liječnika napustio je i Hercegovinu. Prema podacima, HNŽ je napustilo 36, ZHŽ tri, a HBŽ dva liječnika. Ukupno njih 41.

Većina njih otišla je u zemlje EU, a razlozi su uglavnom financijske prirode.

Kopirati
Drag cursor here to close