Zapošljavanje u Mostaru

Lakše platiti 'penal' nego zaposliti osobu s invaliditetom

Pronaći odgovarajuće i novo radno mjesto danas za bilo koju osobu u BiH iznimno je teško i skoro da graniči sa znanstvenom fantastikom, a osobama s invaliditetom još je i teže.
Gospodarstvo / Posao | 05. 07. 2018. u 09:27 Bljesak.info | A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poslodavcima je nažalost lakše platiti poseban doprinos ili 'penal', nego zaposliti osobu s invaliditetom'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Radoslav Dodig, direktor gospodarskog društva za upošljavanje osoba s invaliditetom Rad-Dar d.o.o. Mostar komentirajući činjenicu kako je broj zaposlenih osoba s invaliditetom na području HNŽ daleko ispod norme.

Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom svaka šesnaesta osoba zaposlena u bilo kojem poduzeću treba biti osoba s invaliditetom, a u koliko nije zaposlena, potrebno je uplatiti za takvu osobu poseban doprinos propisan zakonom.

Pozitivan primjer u Mostaru pronašli smo u Gospodarskom društvu ''Rad – Dar'', koje upošljava sedam osoba od kojih je pet s invaliditetom, a s radom su počeli 2013. godine.

''Ime društva je posebno i znakovito jer je rad osoba s invaliditetom za nas jedan veliki dar, kao što je i tim osobama njihov rad - naš dar. To je ustvari mala igra riječima, koja puno govori. Naše je poduzeće utemeljio Biskupijski Caritas Mostar koji je prošle godine obilježio 35 godina djelovanja na području Hercegovine. Svake godine pokušavamo predstaviti jedan novi iskorak ili uvesti novinu na osnovu dugogodišnjeg iskustva rada s osobama s invaliditetom. Najnoviji iskorak smo pokrenuli u smislu potpune resocijalizacije osoba s invaliditetom tako što smo im pružili konkretna radna mjesta. Već 20 godina pružamo osobama s invaliditetom radnu rehabilitaciju, integraciju, inkluziju kroz različite ustanove, radnu terapiju itd. Naši djelatnici su ravnopravni kao i svi uposleni na tržištu rada'', objasnio nam je Dodig.

Oni za svoj rad, kaže Dodig, redovito primaju plaće, a uz to im se uplaćuju porezi i doprinosi, kao i zdravstveno osiguranje.

Vrijedni i predani radnici

''To bi bilo jako teško bez poticaja i podrške sa strane. Zahvalni smo Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji kao javna ustanova potiče i podržava zapošljavanje osoba s invaliditetom. Oni nam na mjesečnoj razini refundiraju troškove poreza i doprinosa, a mi smo dužni osigurati sredstva za tekuće troškove i plaću za naše radnike. Osobe s invaliditetom, govoreći iz našeg iskustva, uistinu su vrijedni, predani i lojalni radnici. Rekli bismo da se teže umaraju od 'nas zdravih' i rijetko dolazi do zasićenja radom na nekom radnom mjestu'', kaže Dodig, objašnjavajući da se poslodavci koji zaposle osobu s invaliditetom ugodno iznenade, njihovim mogućnostima, odgovornošću i predanosti u radu.

''Zaista se možemo pouzdati u naše radnike. Ovisno o sposobnostima oni obave zadatak gotovo u potpunosti, ono što im nedostaje nadomjestimo mi kao radni instruktori i zajedničkim snagama izradimo cjelokupni projekt'', kazao je Dodig.

Inače Rad-Dar pruža različite proizvode i usluge.

Više informacija o društvu, njihovim proizvodima i radu, možete pronaći na njihovoj Facebook i web stranici.

''Izrađujemo dekorativne i uporabne predmete, religijske suvenire, poslove darove, didaktičke igračke, prigodne darove, uramljujemo slike, laserski obrađujemo materijale… Bavimo se i uzgojem poljoprivrednih proizvoda. Naši se kupci često ugodno iznenade kvalitetom i originalnošću naših proizvoda. Bitno je ostvariti prvi kontakt, a onda ćete naći proizvod koji će zadovoljiti sve vaše potrebe'', kazao je Dodig, objašnjavajući da se kupovinom njihovih proizvoda podržava djelovanje ovog društva.

''Istodobno omogućavamo stvaranje preduvjeta za nova upošljavanja, kao i ispunjenje uvjeta da osobe s invaliditetom postanu ravnopravni članovi društva s riješenim socijalnim statusom, ekonomskom sigurnošću, i zdravstvenom zaštitom'', dodao je.

Kaže da u poduzeću nije zahtjevno zaposliti osobu s invaliditetom, ali je odgovornost na poslodavcu jako velika.

''Rado bismo zaposlili još nekoliko osoba s invaliditetom, ali za to moraju biti ispunjeni određeni uvjeti. U prvom redu potrebno je osigurati kontinuirani prihod koji nadomješta naše izdatke. Ne želimo poslovati s gubitkom, jer poduzeće koje nije likvidno ne ispunja ni jedan od osnovnih razloga svog postojanja'', pojasnio nam je direktor društva Rad-Dar.

Stigme i predrasude

Na putu zapošljavanja osobama s invaliditetom često nailazimo na mnoge stigme i predrasude.

''Ljudi nažalost nemaju iskustva rada s osobama s invaliditetom i smatraju da će osoba s invaliditetom možda manje kvalitetno ili u dužem vremenskom intervalu obavljati neke svoje radne obveze. Svi koji su dali šansu ugodno su se iznenadili i ubrzo povećavaju zahtjeve za zapošljavanje osoba s invaliditetom, s tim da ta osoba mora raspolagatis određenim kvalifikacijama, znanjima i sposobnostima. Naš je pogled nažalost često usmjeren na onošto osoba s invaliditetom ne može, umjesto da se oslanjamo i koncentriramo na ono što osoba s invaliditetom može i koje su njene preostale radne sposobnosti'', dodao je Dodig.

Stručna kvalifikacija jeste problem, jer radimo po zastarjelom modelu i još uvijek „proizvodimo“ profile radnika za kojim možda i ne postoji potreba na tržištu rada.

''Nadležni iz resora obrazovanja trebaju analizirati potrebe na tržištu rada, teu skladu s tim i prilagoditi odgojni i obrazovni proces. No problematika obrazovanja s invaliditetom je jako velika, nemamo prilagođen proces obrazovanja, asistente u nastavi i svu moguću pratnju osobama od njihovog rođenja do trenutka kada treba stupiti na tržište rada'', zaključio je Dodig.

Inače, prema podacima koje smo dobili od Službe za zapošljavanje HNŽ, krajem svibnja u evidenciji nezaposlenih osoba Službe nalazilo se 797 osoba s nekim oblikom invaliditeta, a u protekloj godini 125 njih je došlo do zaposlenja.

U skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je uspostavljen kao javna ustanova čija je primarna zadaća osiguranje, podrška pri profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Od osnivanja 2010. godine Fond redovito realizira Projekte i Programe sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom, te vodi evidenciju o zapošljavanju istih.

Kopirati
Drag cursor here to close