Apel poslodavcima

Komunalci traže zaštitnu opremu zbog moguće zaraze

Naglašavaju da su radnici zaposleni u komunalnim djelatnostima jedni od najizloženijih riziku od dobivanja i prenošenja Corona virusa, te da se nalaze u veoma nezavidnom položaju.
Gospodarstvo / Posao | 17. 03. 2020. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Apeliramo na nadležne institucije, Vladu, općine, poslodavce da hitno osiguraju neophodnu opremu koja će štititi radnike od dodatnog rizika obolijevanja Corona virusom'', stoji u priopćenju u ponedjeljak Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH.

Vlada Federacije BiH je na 214. tematskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavim Corona virusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Donesen je cijeli niz preporuka u vezi sa postupanjem poslodavaca i radnika, a s ciljem sprječavanja širenja Corona virusa.

Naglašavaju da su radnici zaposleni u komunalnim djelatnostima jedni od najizloženijih riziku od dobivanja i prenošenja Corona virusa, te da se nalaze u veoma nezavidnom položaju.

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine zahtjeva da se poštuju prava radnika, uključujući i redovnu isplatu plaća i naknada u skladu sa zakonskim propisima; naložiti pojačan nadzor inspekcijskih organa kako bi se spriječili nesavjesni poslodavci da pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika ili da umanje njihova primanja; osigurati da radnici koji budu primorani biti u izolaciji zbog sumnje da su zaraženi Corona virusom ili moraju biti uz djecu koja su u izolaciji budu isplaćeni puni iznosi plaća i naknada za period koji budu u izolaciji.

Također traže osiguravanje punog poštivanja Zakona o radu, posebno člana 81. stav 3. kojim se propisuje da radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (viša sila, privremeni zastoj u proizvodnji, elementarne nepogode i sl.).

''Nadamo se da ćemo odgovornim ponašanjem i poštivanjem naredbi i preporuka Kriznog stožera FBiH spriječiti širenje Corona virusa i ubrzo se vratiti normalnim redovnim aktivnostima'', priopćeno je iz Samostalnog sindikata kojeg potpisuje predsjednik Adnan Himzanija.

Kopirati
Drag cursor here to close