Ne može to tako!

Kolektivni ugovor uposlenika SKB-a i Vlade HNŽ-a naljutio doktore medicine

Je li u pitanju povrijeđeni liječnički ego s kratkotrajnim učinkom ili Vladu HNŽ-a već na jesen očekuje novi prosvjed liječnika i nove brige po proračunu, ostaje za vidjeti.
Gospodarstvo / Posao | 26. 05. 2021. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar i županijski ministar zdravstva Goran Opsenica potpisali su u srijedu Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Novim kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća te bolji uvjeti rada zdravstvenih radnika, a njegova primjena počinje 1. lipnja.

Nakon što je prošli tjedan Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar, odnosno, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić s Vladom HNŽ-a potpisali Kolektivni ugovor kojim im se jamči i povećanje plaća, reagirali su iz županijskog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Oni su čestitali kolegama na potpisanom kolektivnom ugovoru, ali ipak navodeći da “zbog male razlike u plaći između medicinske sestre sa VSS i doktora medicine, u HNŽ se ne isplati školovati, preuzimati odgovornost i biti doktor”.

Ovo je ujedno bila i najava da će sindikati doktora i stomatologa već na jesen, kada ističe njihov Kolektivni ugovor, ponovno tražiti više koeficijente na plaću.

"Iako je cijela priča sklapanja Kolektivnog ugovora trajala predugo na kraju je na obostrano zadovoljstvo sklopljen Kolektivni ugovor. Članovi Sindikata su bili ustrajni u svojim zahtjevima i dobili su povećanje plaća za koje su se borili. Vlada HNŽ je iskazala ne samo dobru volju, nego je preuzela odgovornost i pokazala da brine za zdravstvene radnike. Potpisanim Kolektivnim ugovorom omogućili da zdravstveni radnici u HNŽ imaju najveće koeficijente u Federaciji BiH i to je velika stvar. Koeficijent medicinske sestre sa visokom stručnom spremom u HNŽ je sada 4.3, dok je u isto vrijeme u Sarajevu 3.5, Orašju 3.2, Livnu 3.5, Razlika je više nego očita. Mostar je barem u nečemu iznad svih ostalih i za to je zaslužna sadašnja Vlada, istaknuli su za Dnevni list iz Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Oni naglašavaju kako podržavaju povećanje plaća, posebno medicinskim sestrama sa SSS koje nose većinu fizičkog posla oko pacijenata, ali ukazuju da je Vlada skoro izjednačila medicinske sestre sa VSS i doktore medicine.

Iz sindikata ističu da je doktor nositelj zdravstva i odgovornosti u zdravstvu te da se to mora odraziti i u koeficijentu složenosti poslova.

"Trenutna razlika plaće doktora i medicinske sestre sa VSS u HNŽ je 8.5%, u Sarajevu 26%! Za tako malu razliku se ne isplati školovati, preuzimati odgovornost i biti liječnik u HNŽ-u. Mi se nadamo da će ista ova Vlada biti dosljedna u svojim uvjerenjima da Hercegovina treba imati sve zdravstvene radnike s najvećim koeficijentom i da isto možemo očekivati kroz nekoliko mjeseci kada istekne naš Kolektivni ugovor i kada mi dođemo na red. Sve manje od toga bi dovelo do diskriminacije, a naša Vlada je pokazala da im je to nedopustivo kada je zdravstvo u pitanju! Omjer plaća doktora i ostalih uposlenih u zdravstvu u Hercegovini ne smije biti manji nego drugdje i ako jedna grupa uposlenika ima najveće koeficijente u FBiH onda ih svi trebaju imati. Još jednom čestitamo na sklopljenom kolektivnom ugovoru i vidimo se na jesen, znakovito su poručili iz sindikata doktora medicine i stomatologa.

Ovaj istup komentirao je sindikalist Anić: “Nisu u pravu. Oni su dobili puno više nego mi. Golemo ako bi im Vlada ponovno za samo jednu godinu opet povećala koeficijente”.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH, već prije potpisivanja Kolektivnog ugovora sa sindikatima u zdravstvu HNŽ-a za medije je komentirao ovaj odnos koeficijenata.

"Neto plaća medicinske sestre u HNŽ-u iznosi oko 790 KM. U Županiji Sarajevo to je oko 1.030 KM. U USŽ-u je nešto manja satnica, a razlika u osnovnoj plaći medicinskih sestara u Federaciji BiH od 200 KM do 250 KM. Problem je u tome što je i granski Sindikat doktora medicine i stomatologije u FBiH uspio povećati koeficijent liječnika čija je osnovna plaća oko 2.000 KM. Sebi su podigli množiteljski faktor, a ostali radnici u zdravstvu se pate", komentirao je predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH za Faktor.

No, je li u pitanju povrijeđeni liječnički ego s kratkotrajnim učinkom ili Vladu HNŽ-a već na jesen očekuje novi prosvjed liječnika i nove brige po proračunu, ostaje za vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close