Nema dogovora

5.000 zdravstvenih djelatnika najavilo štrajk

Više od pet tisuća zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu nema potpisan kolektivni ugovor, a prethodni dokument istekao je 1. svibnja ove godine.
Gospodarstvo / Posao | 28. 07. 2021. u 16:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu donijeli su odluku o stupanju u štrajk jer mjesecima čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi regulirao njihov radno-pravni status, ali i donio povećanje plaća.

Više od pet tisuća zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu nema potpisan kolektivni ugovor, a prethodni dokument istekao je 1. svibnja ove godine.

"Danas je održana Skupština sindikata zdravstva TK i donesena je odluka da se ide u generalni štrajk i da se počne sa svim zakonitim procedurama za pripremu generalnog štrajka zbog nepotpisivanja usuglašenog Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na području TK", kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona Zijad Latifović.

Iz Ministarstva zdravstva TK kažu da su u pregovorima koji nisu okončani.

"Vlada Tuzlanskog kantona je u skladu sa svojim mogućnostima i financijskim karakteristikama ponudila sindikatu takav Kolektivni ugovor koji bi, između ostalog, omogućio povećanje primanja za nekih 8 posto, kroz povećanje koeficijenata svim strukturama zaposlenih", naglasio je resorni ministar Božo Jurić.

Prema izračunu Vlade TK, za takvo povećanje je potrebno do kraja godine oko pet milijuna KM od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, takav Kolektivni ugovor bio bi potpisan do kraja 2022. godine, što Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK nije prihvatio.

Iz sindikata nisu mogli potvrditi točan datum stupanja u štrajk zbog procedura po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku koje ih očekuju u idućim danima.

Resorno ministarstvo smatra da je radnicima u zdravstvenom sektoru ponuđen maksimum i da oni ne mogu ići preko svojih mogućnosti kako ne bi došlo do urušavanja zdravstvenog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close