Mostar

Značajna donacija za unapređenje rada Udruženja građana „Nešto Više“

Od opreme je doniran laptop računar, za mlade agronome istraživače i edukatore koji rade na oglednom imanju udruženja, profesionalna kosilica i trimer, za uređenje imanja i jestivih vrtova u lokalnim zajednicama, te velike posude za unapređenje siste
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 10. 2020. u 09:48 Bjesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana „Nešto Više“ u okviru projekta "Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH" je i ove godine dobilo značajnu donaciju u opremi od strane CARE International Balkans uz podršku CARE Češka i Vlade Češke Republike. Od opreme je doniran laptop računar, za mlade agronome istraživače i edukatore koji rade na oglednom imanju udruženja, profesionalna kosilica i trimer, za uređenje imanja i jestivih vrtova u lokalnim zajednicama, te velike posude za unapređenje sistema za navodnjavanje gredica u dva velika plastenika. 

Foto:PR / Značajna donacija za unapređenje rada Udruženja građana Nešto Više

„Nešto Više“ je poznato po specifičnom načinu rada koji se odvija na njihovom oglednom imanju u blizini Mostara gdje se po permakulturnim principima uzgaja zdrava hrana i gdje se promoviraju održivi stilovi življenja. Veliki broj edukativnih aktivnosti se događa na samom imanju koje često posjećuju lokalni i internacionalni volonteri, učenici, osobe s invaliditetom i mnogi drugi koji žele učiti o permakulturi.

Nevladinim organizacijama rijetko se ukaže prilika da razvijaju partnerski odnos sadonatorima. Ova lijepa suradnja je jedna od tih rijetkih prilika. Osoblje CARE International Balkans s nama propituje i promišlja naše potencijale, naše želje, snove i nadanja. S njima imamo priliku razmatrati dugoročne planove, s njima možemo biti slobodni da živimo i potičemo održivost, što je jedan od važnih postulata permakulture“, Istaknula je Sanja Đermanović, direktorica Socijalnog preduzeća „EkoDizajn“ koje je u osnovano od strane „Nešto Više“.

Foto:PR / Značajna donacija za unapređenje rada Udruženja građana Nešto Više

Ulažući u infrastrukturu permakulturnog imanja, razvijaju se novi potencijali za prihvaćanje i podučavanje lokalnih i internacionalnih volontera, praktikanata i drugih korisnika projekata. Donirana oprema predstavlja vrijedne elemente već postojećim energetskim i eko sustavima koji su dijelom sveobuhvatnih napora regeneriranja prirode i pametnih rješenja za podučavanje djece, mladih, osoba s invaliditetom, te svih onih koji se žele ponovno povezati s prirodom. Razvijanjem osoblja, praktikanata i volontera kvalitetnije se prenose znanja i vještine na jedan poseban način, koji uvijek uključuje demonstriranje i praktičan rad na imanju ili u lokalnim zajednicama.

„Zahvalnost je također jedan od postulata permakulture. Našim radom i djelovanjem nastojimo svakodnevno smanjivati ekološki otisak, i okrenuti se regeneriranju prirode. Zahvalni smo za svaku vrstu potpore svima koji nam se pridružuju na tom putu istaknuo je Adem Lisičić, projekt menadžer u Udruženju.

Foto:PR / Značajna donacija za unapređenje rada Udruženja građana Nešto Više

Pomenute aktivnosti, ali i mnoge druge koje nisu spomenute, a koje „Nešto Više“ realizira na području cijele Bosne i Hercegovine možete pratiti na web stranici Udruženja, odvijaju se uz pomoć CARE International Balkans u okviru projekta "Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH", a financijski su podržane od strane CARE Češka i Vlade Češke Republike.

Kopirati
Drag cursor here to close