Znanstveno-stručni skup

Zeolit može pomoći ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji u delti Neretve

Zeolit predstavlja prirodan ekološki lijek protiv svih zagađivača na zemlji.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 10. 2019. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Zeolit predstavlja prirodan ekološki lijek protiv svih zagađivača na zemlji. U zemljištu zapravo predstavlja rezervoar vode i hranjivih materija, odnosno sprečava ispiranje hranjivih materija u dublje slojeve zemljišta, reguliše kiselost zemljišta i poboljšava pH-vrijednost” istaknula je prof.dr.sc. Višnja Bukvić na znanstveno-stručnom skupu “Teorija i praksa poljoprivredne proizvodnje u delti Neretve i širem okruženju”  - kojeg su u Čapljini organizirali ekološka Udruga Anguilla Čapljina, Eko Arboretum d.o.o. Metković i Centar za investicije i razvoj poduzetništva – CIRP iz Mostara.

Naime, prirodni zeolit se prerađuje i tako prerađen koristi se za ljudsku upotrebu, ali sve češće njegova primjena ima veliki značaj u poljoprivredi.

Foto: PR / Skup o poljoprivrednoj proizvodnji u delti Neretve u širem okruženju

“Budući je u prošlom stoljeću poljoprivreda obilježena povećanjem proizvodnje, uporabom umjetnih gnojiva  - te različitih vrsta agrokemikalija koja za posljedicu ima onečišćenje tla, vode, te razvijanje genetski modificiranih biljaka, tražimo način koji će doprinijeti ekološkoj proizvodnji a smanjiti zagađenje tla I vode”, istaknula je Dijana Bošnjak iz Centra za investicije I razvoj poduzetništva CIRP.

Zeolit kao prirodni mineral itekako može pomoći, mišljenja su stručnjaci. Dobijeni proizvod se zove aktivirani zeolit i predstavlja ekološki upijač svih vrsta zagađivača, vode, vazduha i zemljišta, uključujući i radioaktivna zagađenja.

Nastao je miješanjem vulkanske lave podzemnim vodama alkalnog porijekla. Njegova struktura je rešetkasta, a kristali zeolita sadrže mikroelemente poput natrija, kalcija, magnezija i kalija koji su veoma dobri za zdravlje. 

Foto: PR / Skup o poljoprivrednoj proizvodnji u delti Neretve u širem okruženju

Svjetski priznata rješenja za održivu poljoprivredu 21.stoljeća predstavio je dr.sc. Mirsad Sadiković naglasivši ulogu silicija,  kako za zdravlje ali i za ekološku proizvodnju – minerala, koji je poput tragača za štetnim tvarima i pomaže njihovom uklanjanju iz stanica  - te tako sprečava razvoj bolesti i poremećaja, stoji u priopćenju.

“Iznimna ljekovita svojstva ima zeolit klinoptilotit koji sadrži kompleks prirodnih minerala u omjerima idealnim za organizam. Dugo sam istraživao kako iz zeolita dobiti aktivni silicij koji će ući izravno u tjelesne stanice, a ne samo u međustanični prostor, kao što je to dosad bilo uobičajeno u proizvodima na bazi zeolita. U tome sam i uspio, dobivši izuzetno sitne, mikronizirane čestice silicija koje brzo ulaze u stanice biljaka i životinja te ih čiste od štetnih tvari poput teških metala, pesticida, antibiotika, sintetskih hormona...“, istaknuo je dr. sc. Sadiković.

Inače, znanstveno-stručni skup “Teorija i praksa poljoprivredne proizvodnje u delti Neretve i širem okruženju” održan je pod pokroviteljstvom Grada Čapljine.

Kopirati
Drag cursor here to close