Porasla i cijena

Zbog nestašice domaćeg, u Hercegovinu stigao krumpir iz Bjelorusije

Nestašica domaćeg krumpira popunjavana je uvozom čakovačkog, a kada je i njega nestalo ostao je samo nevesinjski krumpir kojem je cijena strelovito rasla, pa su trgovci izlaz našili u uvozu krumpira Bjelorusije.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 04. 2019. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stvar s krumpirima u Hercegovini spasili su Bjelorusi. Podsjećamo, zbog ljetošnje suše u Njemačkoj, ove godine uvoz iz te zemlje bio je skroman. Uglavnom nastala praznina, odnosno nestašica domaćeg, popunjavana je uvozom čakovačkog, a kada je i njega nestalo ostao je samo nevesinjski krumpir kojem je cijena strelovito rasla, pa su trgovci izlaz našili u uvozu krumpira iz možete misliti – Bjelorusije.

To je stabiliziralo cijenu na 0,85 do 0,90 KM. Nevesinjski ispred Veletržnice u Tasovčićima kod Čapljine, prodaju se marku za kilogram. S obzirom da smo na sajmu vidjeli ljubuški rani, svaki dan se može očekivati i na veletržnici, ali jasno u manjim količinama i po znatno višoj cijeni, procjena je oko 2,5 KM, javlja Radiopostaja Čapljina.

Dakle, s krumpirom je vrlo zanimljivo na spisak zemalja iz kojih smo ga uvozili ove i proteklih godina, stigla je i udaljena Bjelorusija. Od prošloga tjedna dogodila se zanimljiva stvar s cijenom kupusa - cijena zimskog je rasla i pretekla cijenu mladog, koja je padala. Tako se sada zimski kupus cijeni od 1,7 do 1,8 KM, dok je mladi kupus oko 1,5 KM. U blagom padu je cijena kelja, koji je sada od 1,2 do 1,3 KM, i to je uz mladi kupus jedino pojeftinjenje.

Nešto skuplji su karfiol 1,4 do 1,6 KM, pa uvozni to uglavnom egipatski crveni luk koji je 1,5 do 1,7 KM, nevesinjski ispred veletržnice, cijeni se 2,5 do 3 KM. Poskupio je i kineski bijeli luk koji je sada oko 4,5 KM, domaći ispred veletržnice uglavnom, iz Ljubinja i Berkovića je od 8 do 10 KM. U boksove su stigle i prve količine mladog albanskog luka, dok ćemo na domaći uz ostalo i zbog ustrajnih kiša počekati.

Cijena peršina je u porastu, nova je 3 do 4 KM, kao i celera koji je 2,5 do 4 KM. Ostalo povrće zadržalo je cijene, pa je tako raštika i dalje 2 do 4 KM, zelena salata 0,7 do 1,2 KM, blitva 0,6 do 0,9 KM špinat 0,8 do 1,2, a prasa od 1,8 do 2 KM za kilogram. Cijena mrkve uz dobru ponudu, je 0,8 do 1,0 KM, a cikle 0,7 do 0,9 KM.

Domaće jabuke jedan su od rijetkih proizvoda čija je ponuda obilna, a cijene se od 0,6 do 1,4 KM, suhe smokve su od 4 do 6 KM, a orasi u ljusci 4 do 5 KM. Domaće jagode su 6 do 8 KM, dok uvoznih albanskih ima već po 3,7 KM za kilogram.

Na prilazu veletržnici kraj tjedna u znaku je presadnica povrća i jagoda. Cijene uobičajene, zelena salata, peršin i celer su 0,10 KM, raštika 0,20 KM, kupus i ostale kupusnjače su po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena 0,30 KM. Prodavači presadnica su nam pojasnili da rajčica od hibridnih sjemena nema jer je sjeme skupo pa je rizično sijati zbog neizvjesne prodaje, krastavci i tikvice su po 0,50 KM, a najskuplje su presadnice jagoda i bosiljka od 0,50 do 1 KM itd.

Drva je sve manje, ali cijena ne popušta, cijena oblovine i cijepanih kreće se u rasponu od 80 do 100 KM prostorni metar, dok je vreća drva 5 KM. Istu cijenu 5 KM ima i vreća stajskog gnojiva, dok se prostorni metar – odnosno ''kubik'', cijeni 50 do 60 KM. Kočići za rajčice i mahune su 0,40 do 0,50 KM komad.

Riba i sir su se nudili na uobičajenih sedam odnosno četiri štanda. Somići i srdela cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja 9, šaran 11 KM, fileti su bili 14, a jegulja uobičajenih 40 KM za kilogram. Mliječni proizvodi – uglavnom sir, prodavali su se na četiri štanda.

Mladi sir bio je uobičajenih 4 do 6 maraka, kravlji 8 do 10 KM, miješani ovčji/kravlji 10 do 12 KM, suhi ovčji iz Podveležja bio je 14 do 15 KM, suhi ovčji sir s Morina i Livanjski u kolutovima 18, a sa Zelengore najskuplji 20 KM. Kajmak se cijenio 14 do 16 KM.

Heljdino brašno bilo je 4 do 5 KM, domaća jaja 0,30 KM, dakle ponuda raznovrsna, gužva i ozračje zanimljivi.

Kopirati
Drag cursor here to close