Morska voda u Hercegovini

Zaslanjena Neretva pravi probleme poljoprivrednicima

Poremećen dotok vode iz Viših horizonata smanjuje prisustvo 'slatke vode' u dubljim slojevima zemljišta u dolini rijeke Neretve i njezinih pritoka,
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 10. 2017. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U južnom slivu rijeke Neretve i njezinim pritocima povećava se slanost vode, objavili su u petak mediji u BiH, navodeći kako je jedan od razloga za to realizacija vodno-energetskog projekta Gornjih horizonata, prevođenja voda u istočnom dijelu Hercegovine, kojeg provode vlasti Republike Srpske. 

 Kako su naveli iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, u redovitim ispitivanjima uočen je povećan sadržaj klorida u Neretvi, ali i na izvorištima pritoka ove rijeke u čapljinskoj općini. 

"Prilikom ovih ispitivanja je od ranije utvrđen porast sadržaja klorida na izvorištu Gabela", naveli su iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, sa sjedištem u Mostaru. 

Prema medijskim navodima, slana voda je čak zabilježena kod Počitelja sjeverno od Čapljine te sada ugrožava poljoprivrednu proizvodnju po kojoj je poznata dolina Neretve., javlja Hina.

Direktor Poljoprivredne zadruge Matica iz Višića Marijan Brajković upozorio je kako poljoprivrednici već primjećuju posljedice zaslanjenosti vode koju koriste za zalijevanje. 

"Došlo je do velike zaslanjenosti tla iz više razloga, a to se posebno vidi na proizvodnji paprike", rekao je Brajković. 

Dekan Agromediteranskog fakulteta Sveučilišta Džemal Bijedić u Mostaru Ahmed Džubur ocijenio je da postoje više razloga za porast saliniteta u rijeci Neretvi i pritocima, no da je najvažniji povezan s izgradnjom više energetskih objekata u istočnom dijelu Hercegovine, prema kojima vlasti Republike Srpske preusmjeravaju vode umjesto k Neretvi i pritocima, kamo su tekle stoljećima. 

"Poremećen dotok vode iz Viših horizonata smanjuje prisustvo 'slatke vode' u dubljim slojevima zemljišta u dolini rijeke Neretve i njezinih pritoka, što je najevidentnije na području Opuzena, Metkovića i Čapljine", rekao je dekan dr. Ahmed Džubur. 

Kopirati
Drag cursor here to close