Može se kad se hoće!

Zajedništvo i rad uprkos dubokom minusu!

Zadrugarke ''Kreativne vizije'' u Rudom zasadile šipurak na iznajmljenoj parceli
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 12. 2020. u 11:01

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni duboki minus 5 celzijevih stupnjeva nije zaustavio članice udruženja Luna i novosnovane zadruge „Kreativna vizija“ da izvrše sadnju šipurka na površini od 0,7 hektara, parceli koju su iznajmili od Opštine Rudo.  

U pomoć kolegicama pritekle su žene iz Opšte poljoprivredne zadruge iz Bratunca. Krenule su u 5 ujutro i vozile tri i pol sata kako bi stigle na vrijeme pomoći kolegicama u sadnji šipurka.

Foto: PR / Sadnja šipurka članica udruženja Luna i zadruge Kreativna vizija

Cilj Zadruge: Ekonomski ojačati žene sa sela!

Da bi se sve radilo na profesionalan način CARE International je angažovao i agronoma, stručnjaka za podizanje zasada uz čiju podršku su vrijedne žene obavile sadnju.

U planu je već naredne godine izvršiti prva prerada sakupljenih plodova.  

Članice zadruge „Kreativna vizija“, smještene u Štrpcima, u opštini Rudo, pokazale su kako se vrijednim radom kroz socijalno preduzeće, može ostvariti njihov cilj - ekonomski ojačati žene sa sela.

Foto: PR / Sadnja šipurka članica udruženja Luna i zadruge Kreativna vizija

Proizvodi vrijednih zadrugarki se mogu naći u više gradova

U dosadašnjem radu zadruge „Kreativna vizija“, proizvodi od maline  plasiraju se preko PZ Uvac Rudo, i nalaze se na prodajnim mjestima u Merkatoru (Sarajevo i Banja Luka), prodavnici PZ Uvac Rudo, nekoliko lokala i prodavnica i tu se pojavljuju kao proizvodi PZ Uvac Rudo.  
 
Ostale proizvode plasiraju preko NVO Luna u 2 etno restorana, Višegradske kuće, ličnim kontaktom i na sajmovima. Strategije je da se proizvede s vlastitom radnom snagom i sirovinom te tako ostvari cjenovna konkurentnost na tržištu.

Ove vrijedne žene proizvode sokove, matični sok, slatke namaze i slatka od aronije, kupine, šljive, dunje, ruže, borovih iglica, maslačka, kao i niz drugih proizvoda.

Žene u BiH se mogu, svojim radom izboriti za svoju egzistenciju!

Ženska inicijativa je nastala prije sedam godina kao odgovor na potrebu da se pet žena iz  MZ Štrpci predstave na sajmu Domaćih proizvoda Rudo sa svojim tradicionalnim proizvodima.

Kroz rad na jačanju vlastitih kapaciteta 2017 uz pomoć SWG su nabavili liniju za proizvodnju sokova i džemova, a 2019  uz pomoć CARE International dodatno poboljšali liniju s kojom su htjeli da tradicionalno proizvode džemove i sokove prilagode  suvremenim zahtjevima tržišta. Kako bi zaokružili proizvodnju sokova potrebno im je bilo da registriraju Socijalno poduzeće i da proizvedu vlastitu sirovinu, a ostalo voće bi nabavljale od kooperantica zadruge.
 
OPZ ''Kreativna vizija'' je zadruga osnovana tijekom 2020 u sklopu projekta ''Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BIH'' koji financijski podržava Austrijska razvojna agencija u periodu 2019-2021.
 
Uz podršku eksperata tijekom 2020 koje je angažirao CARE International  LUNA je osnovala poljoprivrednu zadrugu ''Kreativna vizija'' s lokacijom u Štrpcima, općina Rudo s misijom zadruge da ekonomski ojačaju žene sa sela.

Foto: PR / Sadnja šipurka članica udruženja Luna i zadruge Kreativna vizija
Kopirati
Drag cursor here to close