Bez 'nove' ribe do kraja godine

Zabranjeno poribljavanje Neretve

Magistar ihtiologije Pavle Spasojević, kaže kako će doći do smanjenja broja ribe u Neretvi ako netko deset godina gospodari rijekom...
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 08. 2018. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo je odluku kojom se poribljavanje Neretve zaustavlja do kraja godine, objavio je Dnevni avaz navodeći kako ministarstvo namjerava istovremeno uvesti video-nadzor na Neretvi kako bi spriječilo krivolov i kako bi kontroliralo prirodna staništa potočne pastrmke, glavatice i mekousne pastrmke.

''Skupština Hercegovačko-neretvanske županije donijela je 2014. godine Zakon o slatkovodnom ribarstvu, koji je u mnogim segmentima neusklađen s federalnim zakonom'', rekao je za Avaz Bešo Alibegović iz ovog ministarstva.

Magistar ihtiologije Pavle Spasojević, kaže kako će doći do smanjenja broja ribe u Neretvi ako netko deset godina gospodari rijekom i izlovljava veću količinu ribe nego što je dozvoljeno i prikazano.

Foto: Bljesak.info / Ministarstvo namjerava uvesti video-nadzor na Neretvi

''Na Neretvi postoji krivolov i na pojedinim dijelovima pogrešno poribljavanje. To određenim vrstama ribe, kao što je smuđ, stvara problem. Mislim da resorno federalno ministarstvo nema cilj da zaštiti rijeku Neretvu i da poboljša riblji fond. Tu postoje drugi interesi, očito financijski. Gdje novac bude usmjeren, znat će se tko stoji iza ovoga'', rekao je Spasojević.

Dženan Jahura iz Organizacije sportskih ribolovaca u Konjicu smatra da sredstva namijenjena za poribljavanje rijeke Neretve treba preusmjeriti korisnicima ribolovnih prava na području HNŽ-a.

''Na taj bi se način prvi put stalo na pravi dugoročni put spašavanja autohtonih vrsta riba Neretve. Ribolovnim osnovama za sva ribolovna područja na Neretvi propisane su sve mjere zaštite i unapređivanja ribolovnih područja. Samo se ribolovci tog pridržavaju'', rekao je Jahura.

Sejad Mustafić, direktor Centra za ribarstvo Neretva, dovodi u pitanje efikasnost do sada utrošenih sredstava kako bi se spasile autohtone vrste riba u Neretvi.

''Centar se susreće s problemom poribljavanja zbog neregularno provedenih tendera Elektroprivrede i nepoštivanja Zakona o slatkovodnom ribarstvu od onih koji ga kontroliraju'', rekao je sarajevskim novinama Mustafić.

Kopirati
Drag cursor here to close