Poljoprivrednici u RS

Za proizvođače u agraru 176,4 milijuna KM: Ratari se boje da će ostati kratkih rukava

Iz Ministarstva kažu da, osim 60 milijuna KM, na koliko poljoprivrednici i ove godine mogu računati isplatama iz agrarnog budžeta za 2018. godinu
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 12. 2017. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  /FOTO: Bljesak.info

Poljoprivrednicima u Republici Srpskoj u 2018. godini iz raznih izvora financiranja na raspolaganju će biti 176,4 milijuna KM.

Ova informacija. koja je došla iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, nije previše obradovala poljoprivrednike jer, kažu, dok ne vide realizaciju u praksi, ne vjeruju svemu što čuju, pišu Nezavisne novine.

"Sva ta sredstva su na papiru, ali mi moramo vidjeti i što će od toga biti realizirano, to jest koliko smo mi sposobni da to realiziramo, jer su to kreditna sredstva, a da biste ih dobili morate biti kreditno sposobni, da date garancije. To su ogromna sredstva i mislim da mi to ne možemo realizirati", kazao je za "Nezavisne" Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.
Istaknuo je da poljoprivrednici imaju obećanje od nadležnih da ako "prođu trošarine", na nivou države da će imati još desetak milijuna za poljoprivredu.

"Falit će i onih koji će sredstva uzeti. Proizvodnja je sve nerentabilnija, nesigurno je i vrijeme problematično. Ono što sam ja uložio 2011. godine sada ne bih ni u ludilu", kaže Usorac.

Iz Ministarstva kažu da, osim 60 milijuna KM, na koliko poljoprivrednici i ove godine mogu računati isplatama iz agrarnog budžeta za 2018. godinu, omogućeno je i korištenje povoljnih kreditnih sredstava IRBRS za poljoprivredu.

"Po tom osnovu, poljoprivrednicima je na raspolaganju ukupno 65 miliona KM po kamatnim stopama od 3,4 posto", naglašavaju u resoru.

Novost sljedeće godine biće i sredstva Partner fonda, koji je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, a zahvaljujući kojem su poljoprivrednici u prilici da dobiju dodatnih 3,9 milijuna KM, po kamati od 3,3 posto godišnje.

"Kreditna sredstva ovog fonda, koji je formiran s ciljem poticaja bržeg razvoja poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj, plasiraju se putem NLB banke Banjaluka", navode u Ministarstvu.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, poljoprivrednik i proizvođač povrća iz Gradiške, rekao je da se boji da će veliki proizvođači, ili kako ih on naziva "tajkuni", uzeti gro tih sredstava, a da malim proizvođačima ništa neće ostati.

"Običan čovjek ostane kratkih rukava. Nije dobro, moram i to reći, što je natječaj za projekte navodnjavanja raspisan samo do 1. veljače 2018, a to je problem jer mnoge općine neće završiti raspodjelu zemlje koja ide u najam do petog-šestog mjeseca", govori Banjac.

Kopirati
Drag cursor here to close