Od 1 KM do 1,20 KM

Ipak stiglo uvozno grožđe, domaći vinogradari ogorčeni

''Izvoz je smanjen za 90 posto, a potrošnja na domaćem tržištu za 70 posto'', istaknuto je.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 09. 2020. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tjednima se pričalo o zaštiti domaće proizvodnje i zabrani uvoza mesa, voća, povrća... u BiH sve dok ima viška domaćih proizvoda. Međutim, čini se da je uvoznički lobi ponovno ostvario pobjedu nad domaćim proizvođačima. Početkom tjedna, počelo je trganje grožđa, a na radijskim postajama i na panoima uz ceste prodaje se grožđe netom pristiglo iz Makedonije, piše Večernji list BiH

''Ima ga dovoljno i cijena je od 1 KM do 1,20 KM, ovisno tko ga prodaje i gdje se prodaje, a na kvalitetu neću trošiti riječi jer dosadašnji kupci mu nemaju zamjerki. Imamo merlot, cabernet sauvignon, a od bijelog rizling, sauvignon i druge sorte'', priča prodavač uz cestu u jednom hercegovačkom gradu.

Domaći vinogradari ogorčeni su jer im se puno obećavalo, a na kraju se ništa nije ostvarilo.

''Izvoz je smanjen za 90 posto, a potrošnja na domaćem tržištu za 70 posto'', ističu.

Grupacija vinara pokrenula je inicijativu za zabranom uvoza grožđa, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac tvrdio je da će pokrenuti to pitanje na sjednici Vijeća ministara, ali očito se nije puno napravilo.

''Naše grožđe je možda dvostruko bolje nego to što dolazi izvana, a cijena je praktički ista, a ove godine je i niža s obzirom na situaciju. Nejasno je da se ništa nije moglo učiniti da prestane uvoz i da ovdje priča zaživi. Da smo sada uspjeli ljude navući na ovo naše, imali bismo kupce i za budućnost, a ovako dovodimo u situaciju sve, a osobito male vinogradare, da ne trgaju uopće, da unište svoje vinograde, ovo im je poruka da se ništa ne isplati raditi'', priča sugovornik iz Čitluka.

A da je teško u svim dijelovima zemlje, potvrdili su i iz Udruge vinara Hercegovine ''Vinos'' koja se obraćala i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa zahtjevom da se pomogne vinogradarima.

''Nadležno ministarstvo nije nam se nijednom obratilo, dok druge države pomažu rješavati probleme koje imaju vinari. Ovdje se ne čini ništa kako bi se pomoglo ljudima u ovome poslu da prežive ovu godinu'', kazao je nedavno Radovan Vukoje, vlasnik poznate vinarije ''Vukoje''  iz istočne Hercegovine. 

Kopirati
Drag cursor here to close