Vlada FBiH

Vlada raspravljala o otkupu pšenice, radnom stažu, kontroli rada na crno, sufinanciranju mirovina...

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 08. 2011. u 16:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom je utvrđena garantirana cijena merkantilne pšenice roda 2011. godine u iznosu od 0,43 KM/kg (bez PDV-a).

Zadužena je Federalna direkcija robnih rezervi da otkupi sve ugovorene količine pšenice na osnovu zaključenih ugovora o sufinanciranju jesenje sjetve pšenice roda 2011. godine, te svih tržnih viškova merkantilne pšenice proizvedene u FBiH u ovoj godini, standardnog kvaliteta po utvrđenoj cijeni od poljoprivrednih proizvođača koji su zahtjev za otkup dostavili Federalnoj direkciji robnih rezervi do dana donošenja Odluke.

Maksimalna količina pri otkupu tržišnih viškova pšenice, za koju se može ostvariti novčana podrška po garantiranoj cijeni je 4,5 tona po hektaru. Za ostvarivanje ovog prava, županijska ministarstva trebaju Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zaključno s 26.8.2011. godine, dostaviti pojedinačne zapisnike korisnika o proizvodnji merkantilne pšenice roda 2011. godine.

Federalna vlada donijela je Odluku o raspisivanju javnog poziva s ciljem sagledavanja stanja po pitanju registriranog radnog staža u FBiH za koji nije uplaćen doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje, te za sagledavanje sredstava nužnih za njegovu uplatu.

Na današnjoj sjednici Federalne vlade donesena je Odluka o pokretanju Projekta Fe - uprava s funkcijama G2G, G2B i G2C. Radi se o projektu što će ga provesti Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, a cilj je umrežavanje upravnih sektora, te pružanje informacija, sadržaja i usluga uprave na jednom mjestu. To znači kako će korisnici na jednom mjestu - na središnjem portalu, moći potražiti odgovore na sva pitanja.

Federalna vlada je donijela odluku kojom se, u cilju zaštite umirovljenika sa iznosom mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima koji je niži od iznosa najniže mirovine, odobrava 470 tisuća konvertibilnih maraka za sufinanciranje te razlike.

U redovnoj isplati mirovina za kolovoz ovi će umirovljenici dobiti razliku do visine najniže mirovine za ovaj mjesec.

Zadužujući Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata da nastavi aktivnosti na izmjeni Zakona o provođenju kontrole, Vlada je dala suglasnost federalnom ministru da poduzme sve potrebne mjere s ciljem postizanja dinamičkog plana kontrole 3.000 korisnika mjesečno u prvoj, te 1.500 do 2.000 u drugoj i trećoj fazi revizije. Takav tempo omogućio bi okončanje revizije najkasnije u rujnu 2013. godine.

Vlada je dala suglasnost i da nadležni ministar ostvari kontakte i održi sastanke s predstavicima ministarstava branitelja i obrane Republike Hrvatske i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje vezano za provjeru statusa dobitnika najvećih ratnih odlikovanja i mirovina. Suglasnost je nadležnom federalnom ministru dana i da, u cilju povećanja učinkovitosti procesa kontrole zakonitosti u tijeku 2011. godine nastavi sa angažiranjem do 20 diplomiranih pravnika po ugovoru o djelu i do 25 volontera, i to po istim kriterijima po kojima su formirani revizorski timovi.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno - oslobodilačkog rata dostavilo je Vladi FBiH Informaciju o blokadi rada Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze u Širokom Brijegu. Tim povodom, Vlada je danas zadužila ovo ministarstvo da, u suradnji s županijskim MUP-om i županijskim Tužiteljstvom, poduzme zakonima predviđene mjere i radnje za nesmetan rad ureda u Širokom Brijegu.

Vlada Federacije BiH očekuje od organa izvršne vlasti u Širokom Brijegu i Zapadnohercegovačkoj županiji da osiguraju nesmetan rad na provođenju Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko - invalidske zaštite. Federalna vlada daje punu podršku ministru, uposlenicima i revizorskim timovima za kontrolu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno - oslobodilačkog rata u postupku daljeg provođenja revizije nezakonitog korištenja prava iz oblasti braniteljsko - invalidske zaštite.

Javni poziv odnosi se na sve pravne osobe u FBiH, bez obzira na oblik organiziranja i vlasničku strukturu, kao i na osobe kojima nije uplaćen doprinos, a pravni subjekt kod kojeg su bili uposleni više ne postoji. Na obrascima, koji su sastavni dio javnog poziva, oni trebaju dostaviti pokazatelje o registriranom radnom stažu za koje nisu uplaćeni doprinosi zaključno s 31.12.2010. godine. Ove pokazatelje će prikupljati, provjeravati i obrađivati Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a oni će služiti kao dokumentacijski temelj za zakonsko uređivanje ove materije.

Federalna vlada danas je razmatrala i prihvatila Plan pojačane kontrole rada na crno na teritoriju FBiH, koji se operativno treba realizirati u svim županijama. Kako je planirano, pojačani inspekcijski nadzor počinje 12.09.2011. godine i trajat će do 28.10.2011. i u tom razdoblju treba provesti oko 8.500 inspekcijskih nadzora. Oni će biti usmjereni na kontrolu zakonitosti angažiranja uposlenih, isplatu plaća i kontrolu predaje konačnog obračuna, kao i na uplate doprinosa i proces fiskalizacije.

Nositelj provođenja pojačane kontrole rada na crno je Federalna uprava za inspekcijske poslove, a u aktivnosti će biti uključene županijske uprave za inspekcijske poslove i nadležni organi za inspekcije u sastavu županijskih ministarstava, Porezna uprava FBiH, Federalni i županijski zavodi za zapošljavanje, Jedinica za podršku FMUP-a, Ministarstvo sigumosti BiH (Odjel za strance), te Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalna vlada je danas donesenom odlukom preuzela, u ime Federacije BiH, prava osnivača JP Geodetski zavod BiH s p.o. Sarajevo. Također, Vlada FBiH je preuzela prava i obaveze javnog poduzeća, koje je dužno postupati u skladu sa odredbama Zakona o javnim poduzećima. Nova tvrtka glasi JP Zavod za geodeziju i kartografiju FBiH, d.o.o. i ona je pravni sljednik Geodetskog zavoda BiH.

Ovlaštenja Skupštine ovog društva vrši osnivač, a Skupština imenuje petočlani Nadzorni odbor. Radom Zavod za geodeziju i kartografiju FBiH rukovodi direktor kojeg imenuje Nadzorni odbor.

Među djelatnostima ovog javnog poduzeća su arhitektonske i inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje, visokogradnja, izgradnja objekata niskogradnje, odražavanje objekata visokogradnje, niskogradnje i njihovih dijelova, izgradnja prometnica, aerodromskih pista i sportskih terena, održavanje hidrograđevinskih objekata...

Kopirati
Drag cursor here to close