Zadužila ministarstva

Vlada FBiH: Hitno poduzeti aktivnosti za usvajanje programa poticaja

Izmjene i dopune odnose se i na rokove za dostavljanje dokumentacije za proizvodnje započete prije i nakon 1. listopada prethodne godine
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 03. 2020. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH u petak je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o davanju na privremeno korištenje, dok traje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), Centra za obuku policijskih kadrova 'Mahir Begić' u općini Hadžići, Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Vojarna se sastoji od Nastavnog objekta, ukupne neto površine 2.003,36 kvadratnih metara, te Kamene zgrade, ukupne površine 687,26 m2, obje sa stalnim sredstvima i sitnim inventarom, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Odluka je donesena nakon što se MUP KS-a obratilo Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova aktom u kojem je navedeno da Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo izvršavaju obaveze koje se odnose na provođenje mjera zdravstvene zaštite stanovništva BiH od koronavirusa, da provode aktivnosti na kontinuiranom obilasku i kontroli osoba kojima su izrečene mjere samoizolacije, te da je rješenja koja su nadležni inspekcijski organi izdali o zabrani kretanja, veliki broj građana na području KS prekršio i krši svakodnevno.

Danas je izmijenjena i dopunjena Odluka o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava ''Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu'' utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovo je učinjeno nakon što je Vlada FBiH zadužila resorna ministarstva da hitno poduzmu aktivnosti kako bi već usvojeni programi utroška transfera prioritetno bili usmjereni za financiranje projekata sjetve, koja će biti u funkciji održavanja i poticanja proizvodnje strateških prehrambenih i neprehrambenih proizvoda ključnih za zdravlje i život stanovništva, te oporavak i održavanje produktivnih, logističkih i izvozno orijentiranih djelatnosti.

Izmjene i dopune odnose se i na rokove za dostavljanje dokumentacije za proizvodnje započete prije i nakon 1. listopada prethodne godine, a koje su završene do dana stupanja na snagu Programa novčanih podrški za 2020. godinu, kao i propisanih financijskih ograničenja za pravne subjekte i fizičke osobe u modelu poticaja proizvodnji.

Također, u okviru modela ruralnog razvoja, a vezano za podršku zajedničkim projektima poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH, obrisana je ova odredba, a sredstva prebačena u model ostalih vrsta podrški za mjeru Podrška različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične mjere koje nisu obuhvaćene ostalim modelima, te mjere zemljišne politike.

Nadalje, izvršene su izmjene koje se odnose na ruralni razvoj, tako što su iznosi za pojedine mjere umanjeni za ukupno 9.000.000 KM. Ova sredstva su prebačena u ostale vrste podrški i primarno namijenjena različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične.

 

Izmjene Programa rezultirale su smanjenjem iznosa sredstava u okviru Modela ruralnog razvoja sa 17.250.000 KM na 8.250.000 KM, dok je u okviru Modela ostalih vrsta podrški planirani iznos sa 1.800.000 KM povećan na 10.800.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close