Nadležni ne mare

Vinari u Istočnoj Hercegovini punih podruma dočekuju novu berbu

Vinogradari smatraju da je neophodna pomoć države da bi bili zaštićeni domaći proizvođači, kako tržište ne bi preplavilo grožđe iz uvoza.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 08. 2020. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija virusa korona, kao i dozvoljeni uvoz grožđa iz inozemstva zaustavili su plasman vina, zbog čega domaći vinari u BiH ovogodišnji rod neće imati gdje skladištiti, te, kako kažu, punih podruma dočekuju novu berbu.

Vinogradari smatraju da je neophodna pomoć države da bi bili zaštićeni domaći proizvođači, kako tržište ne bi preplavilo grožđe iz uvoza.

"Vinari u BiH tražili su od nadležnih institucija da se zabrani uvoz grožđa iz inozemstva, da bi se na taj način pomoglo vinogradarskom gospodarstvu da se izvuče iz teške situacije koja je pogodila ovaj sektor uslijed pandemije izazvane virusom  korona", rekao je  za "Nezavisne" Radovan Vukoje, član Udruženja vinara istočne Hercegovine "Vinos" i vlasnik Vinarije "Vukoje".

"Tražili smo od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da uvedu zabranu za uvoz grožđa, ali oni nisu imali za to sluha. Samo su naložili da se pojača inspekcijski nazor nad uvozom tog grožđa", kazao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, Udruženje vinara Hercegovine "Vinos" se obraćalo i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa zahtjevom da se pomogne vinogradarima.

"Nadležno ministarstvo nije nam se nijednom obratilo, dok druge države pomažu rješavati probleme koje imaju vinari. Ovdje se ne događa ništa kako bi se pomoglo ljudima u ovome poslu da prežive ovu godinu", kazao je Vukoje.

"Što se tiče roda, mi smo ove godine imali zelenu berbu da smanjimo prinose", ističe Vukoje.

Iz Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede RS, s druge strane, "Nezavisnim" su rekli da na njihovu službenu adresu nije stigao upit ovog udruženja.

Dragan Anđelić, vlasnik Vinarije "Anđelić" iz Trebinja, kaže da je plasman vina u proteklim mjesecima bio potpuno zamrznut.

"Turizam je stao, ugostiteljski objekti su bili zatvoreni, a svoja vina nismo mogli plasirati ni u inozemstvo. Naši partneri iz Kine su javili da do daljeg ne treba očekivati narudžbu. Vjerujem da situacija ni za godinu neće biti normalizirana", rekao je Anđelić.

Naglasio je da svi koji imaju ozbiljne vinarije imaju i vinograde, te velike probleme, zato što berba samo što nije počela, a oni ne uspijevaju prodati vino.

"Zemlje regije subvencioniraju i proizvodnju grožđa i izvoz, tako da mi njima ne možemo biti konkurencija. Nismo u ravnopravnom položaju sa okruženjem i to je veliki problem", rekao je Anđelić.

Željko Jungić, vlasnik Vinarije "Jungić" iz Čelinca, ističe da je ovogodišnji  prinos smanjen za nekih 20 posto.

"Nema slavlja ni vjenčanja, tako da je pad prodaje očekivan. Tek poneku flašu vina prodali smo u marketima, ali je to nedovoljno i punih sudova dočekat ćemo berbu, a onda nećemo znati gdje s novim grožđem", rekao je Jungić.

Dodao je da su imali ugovor s klijentima iz Brazila za izvoz vina, ali, kako kaže, trenutno je sve u stanju mirovanja.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close