Udaljavanje

Vijeće ministara upropastilo popis poljoprivrede u BiH

O popisu poljoprivrede BiH priča se već godinama, a plan je bio da se radi odmah nakon popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je održan prije šest godina
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 08. 2019. u 08:12 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, zaključkom kojim je zadužilo Agenciju za statistiku BiH da izradi zakon o poljoprivrednom popisu, samo je još više udaljio BiH od ovog posla s obzirom na to da u Republici Srpskoj, barem zasad, neće ni da čuju za taj zakon jer je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta, navode Nezavisne.

Rokovi

 "Zakon o poljoprivrednom popisu nije europski standard. Europski standard je zakon o popisu stanovništva, ali ne i popisu poljoprivrede. Priča o zakonu o poljoprivrednom popisu nije od jučer i godinama se o tome priča unutar statističkih agencija i 99 posto stvari je bilo dogovoreno, od metodologije pa do toga da će se ići na popis bez novog zakona, ali sad je sve to palo u vodu", ispričao je izvor blizak ovom problemu.

Inače, zaključak Vijeća ministara BiH uslijedio je nakon preporuke Direkcije za europske integracije (DEI) BiH koja je formulaciju "zajednički pravni metodološki okvir" protumačila kao to da treba novi zakon, predlažući Vijeću ministara da zaduži Agenciju za statistiku BiH da izradi novi zakon o poljoprivrednom popisu. Zanimljivo je da i sama DEI u Akcionom planu za realizaciju preporuka iz Analitičkog izvještaja Europske komisije nijednom nije spomenula potrebu donošenja novog zakona o poljoprivrednom popisu. Ovim akcionim planom DEI je navela samo da treba usvojiti metodologiju za popis poljoprivrede, i to do svibnja 2020. godine.

"Zaključkom Savjeta ministara vraćeni smo nazad. Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku BiH sada nikada neće pristati da se poništi zaključak Savjeta ministara BiH o potrebi izrade zakona o poljoprivrednom popisu i to će im biti argument za neophodnost usvajanja tog zakona. Nije jasno tko i zbog čega je pristao da se to uradi na takav način, odnosno da netko uvažava preporuke DEI, a ne statističkih agencija koje su se mahom usuglasile o svim detaljima", ispričao je isti izvor.

Sporovi

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da razgovori o popisu poljoprivrede traju već duži niz godina, ali da, nažalost, do danas nije urađen zbog sporenja načina provođenja popisa.

"Institucije na razini BiH i FBiH insistiraju da bude realiziran nakon donošenja zakona o popisu poljoprivrede, dok je izričit stav Vlade RS da popis treba provoditi po metodologiji EU, koja ne podrazumijeva donošenje bilo kakvog zakona", rekli su u ovom ministarstvu.

Podsjećanja radi, o popisu poljoprivrede BiH priča se već godinama, a plan je bio da se radi odmah nakon popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je održan prije šest godina. Dugo godina su se "koplja lomila" upravo oko toga treba li ili ne treba zakon o poljoprivrednom popisu, i struka se usuglasila da ne treba, međutim svi ti raniji dogovori praktično su srušeni najnovijim zaključkom Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close