Sezona klanja

Veterinari upozoravaju na trihinellu: Stalno prisutna prijetnja u mesu svinja

INZ ističe važnost veterinarske provjere mesa kao preventivne mjere ali i pozivaju farmere, vlasnike životinja i sve koji žele prekontrolirati ili sumnjaju na pojavu trihineloze da ih kontaktiraju.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 11. 2017. u 15:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Počela je sezona klanja svinja

Na početku sezone klanja domaćih svinja, ali i sezone lova na divlje svinje, Institut za zdravlje u Zenici skrenuo je pažnju na mogućnost pojave larvi Trihinella i upozorio na skrivenu opasnost u mesu svinja, a nerijetko i drugih prije svega divljih ali i domaćih životinja.

U priopćenju za javnost INZ ističe važnost veterinarske provjere mesa kao preventivne mjere ali i pozivaju farmere, vlasnike životinja i sve koji žele prekontrolirati ili sumnjaju na pojavu trihineloze da ih kontaktiraju.

Naglašava da je trihineloza (poznata još pod nazivom trihinoza) parazitarna bolest zoonoza do koje dolazi nakon konzumiranja sirovog, sušenog ili nedovoljno pečenog mesa, a uzrokuju je parazit iz roda Trichinella. Bolest je rasprostranjena po cijelom svijetu, a karakteristična je i za naše krajeve.

''Najvažnija karika u prijenosu bolesti za čovjeka je domaća ili divlja svinja. Bolest je, osim što predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i životinja, i ekonomski problem u proizvodnji svinja pa tako i u proizvodnji hrane. Svinja se može zaraziti jedući različite vrste zaraženih divljih životinja (pa čak i ostatke zaraženog svinjskoga mesa ili odbačenih iznutrica, što danas postaje sve češći put prijenosa)'', navodi se. 

Čovjek je krajnji domaćin i parazit se ne prenosi dalje, a čovjek se zarazi jedući nedovoljno termički obrađeno zaraženo svinjsko meso (osobito šunku, suhomesnate proizvode, kobasice i kulen). Kod ljudi, rani simptomi infestacije (napad) trihinelom obično su vezani uz probavni trakt, najčešći su grčevi i proljev.

Nakon toga ličinke migriraju u mišiće gdje izazivaju upalnu reakciju koja se očituje bolovima u mišićima (mialgija). Bol je najintenzivnija tijekom pokreta, pogotovo u mišićima koji se najviše koriste (mišići koji se koriste prilikom disanja kao što su ošit ili dijafragma i međurebreni mišići). Tijekom migracije ličinki, često je otjecanje lica kod zaražene osobe, pogotovo oko očiju (periorbitalni edem).

Terapija trihineloze uglavnom je simptomatska, temelji se na mirovanju i uzimanju analgetika za suzbijanje mišićne boli. Antiparazitarni lijekovi (mebendazol, tiabendazol i albendazol) propisuju se da bi se prekinula crijevna faza razvoja parazita.

''Ključna je prevencija pojave bolesti, koja se bazira na veterinarskoj provjeri mesa (trihineloskopski pregled -metoda digestije) ili serologijom svake životinje, kao i na mjerama deratizacije u cilju smanjenja pojave štakora (najčešći nositelj bolesti u našim krajevima). Kao uzorak za laboratorijski pregled uzimaju se mišići životinje i to najbolje dijafragma (uzorak s korijena dijafragme), međurebarni mišići, žvakači mišić - ističe se.

INZ naglašava da soljenje, sušenje i dimljenje mesa ne uništava ličinke, već je pravilno kuhanje i pečenje mesa najsigurnija zaštita. U sprečavanju širenja trihineloze osim mjera kontrole mesa, suzbijanja glodavaca važnu ulogu ima i postupak s odbačenim mesom i organima jer ako se adekvatno ne tretiraju (neškodljivo uklanjanje) otvara se put za novi ciklus širenja te zoonoze.

Kopirati
Drag cursor here to close