GlobalG.A.P. Tour konferencija

Veliko zanimanje za uspostavu dobre poljoprivredne prakse u BiH

GlobalG.A.P. je sustav proizvodnje hrane koji omogućuje kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, transporta, ambalaže i okoliša te zaštite zaposlenika.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 10. 2018. u 12:05 Bljesak.info
Kopirati

Kako bi podržao i promovirao dobre poljoprivredne prakse EU ProLocal program je upriličio GlobalG.A.P. Tour konferenciju, koja je prvi put održana u BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU ProLocal je zajednički program Europske unije i Vlade Njemačke koji podržava ekonomski rast u BiH, između ostalog pomažući poljoprivrednicima da dosegnu kupce i postanu prepoznatljivi na tržištima Europske unije.

Usvajanje dobre poljoprivredne prakse predstavlja korak u pravom smjeru.

"Dobre poljoprivredne prakse otvaraju vrata međunarodnim tržištima i pomažu u pronalaženju strateških partnera. Njihova uspostava vodi povećanju obima proizvodnje, a time i otvaranju novih radnih mjesta. Zato je EU ProLocal sudjelovao u ovoj aktivnosti GlobalG.A.P.-a i omogućio održavanje konferencije u Bosni i Hercegovini. Osim toga, EU ProLocal je razvio bh. verzije dokumenata koji reguliraju usvajanje i primjenu dobrih poljoprivrednih praksi čime smo stvorili temelj za obuku sljedećih generacija, pružatelja usluga, koji će pomagati malim i srednjim poduzećima u BiH u njihovoj uspostavi", izjavila je Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru.

GlobalG.A.P. je sustav proizvodnje hrane koji omogućuje kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, transporta, ambalaže i okoliša te zaštite zaposlenika. Prednosti njegove primjene za lokalne poljoprivrednike su mnogostruke.

"Jednostavno rečeno, za poljoprivrednike u BiH, GlobalG.A.P. standard predstavlja vizu za izvoz proizvoda u Europsku uniju. Veliki prodajni lanci i proizvođači hrane primjenjuju povlašteni postupak za proizvode uzgajane u skladu s dobrim poljoprivrednim praksama koje propisuje ovaj standard. To nam pomaže u jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu", objašnjava Ibrahim Tursunović, zamjenik direktora poduzeća Maočanka-Commerce iz Brčkog, koji primjenjuje GlobalG.A.P. standard od 2007.

Prisustvo velikog broja različitih sudionika bosansko-hercegovačkog poljoprivrednog lanca vrijednosti jučerašnjoj konferenciji potvrdilo je interes za uspostavu dobre poljoprivredne prakse u BiH.

"Primjena ove prakse znači bolji pristup tržištima za proizvođače, sigurnije proizvode za trgovce i potrošače, održiv proizvodni sustav za vlade i više poslovnih prilika za pružatelje usluga", rekao je Flavio Alzueta, potpredsjednik GlobalG.A.P. -a.

EU ProLocal program financira Europska unija sa devet milijuna eura, dok je Vlada Njemačke osigurala dodatna četiri milijuna eura.

Program provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Kopirati