GlobalG.A.P. Tour konferencija

Veliko zanimanje za uspostavu dobre poljoprivredne prakse u BiH

GlobalG.A.P. je sustav proizvodnje hrane koji omogućuje kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, transporta, ambalaže i okoliša te zaštite zaposlenika.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 10. 2018. u 12:05 Bljesak.info
Kopirati

Kako bi podržao i promovirao dobre poljoprivredne prakse EU ProLocal program je upriličio GlobalG.A.P. Tour konferenciju, koja je prvi put održana u BiH.

EU ProLocal je zajednički program Europske unije i Vlade Njemačke koji podržava ekonomski rast u BiH, između ostalog pomažući poljoprivrednicima da dosegnu kupce i postanu prepoznatljivi na tržištima Europske unije.

Usvajanje dobre poljoprivredne prakse predstavlja korak u pravom smjeru.

"Dobre poljoprivredne prakse otvaraju vrata međunarodnim tržištima i pomažu u pronalaženju strateških partnera. Njihova uspostava vodi povećanju obima proizvodnje, a time i otvaranju novih radnih mjesta. Zato je EU ProLocal sudjelovao u ovoj aktivnosti GlobalG.A.P.-a i omogućio održavanje konferencije u Bosni i Hercegovini. Osim toga, EU ProLocal je razvio bh. verzije dokumenata koji reguliraju usvajanje i primjenu dobrih poljoprivrednih praksi čime smo stvorili temelj za obuku sljedećih generacija, pružatelja usluga, koji će pomagati malim i srednjim poduzećima u BiH u njihovoj uspostavi", izjavila je Brigitte Heuel-Rolf, direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru.

GlobalG.A.P. je sustav proizvodnje hrane koji omogućuje kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, transporta, ambalaže i okoliša te zaštite zaposlenika. Prednosti njegove primjene za lokalne poljoprivrednike su mnogostruke.

"Jednostavno rečeno, za poljoprivrednike u BiH, GlobalG.A.P. standard predstavlja vizu za izvoz proizvoda u Europsku uniju. Veliki prodajni lanci i proizvođači hrane primjenjuju povlašteni postupak za proizvode uzgajane u skladu s dobrim poljoprivrednim praksama koje propisuje ovaj standard. To nam pomaže u jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu", objašnjava Ibrahim Tursunović, zamjenik direktora poduzeća Maočanka-Commerce iz Brčkog, koji primjenjuje GlobalG.A.P. standard od 2007.

Prisustvo velikog broja različitih sudionika bosansko-hercegovačkog poljoprivrednog lanca vrijednosti jučerašnjoj konferenciji potvrdilo je interes za uspostavu dobre poljoprivredne prakse u BiH.

"Primjena ove prakse znači bolji pristup tržištima za proizvođače, sigurnije proizvode za trgovce i potrošače, održiv proizvodni sustav za vlade i više poslovnih prilika za pružatelje usluga", rekao je Flavio Alzueta, potpredsjednik GlobalG.A.P. -a.

EU ProLocal program financira Europska unija sa devet milijuna eura, dok je Vlada Njemačke osigurala dodatna četiri milijuna eura.

Program provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.