Ne isplati se uzgajati

Uzgajivači šipka u Hercegovini razočarani cijenom

Za hercegovačke uzgajivače šipka jesen je teška na svojstven način - šipak je dobro rodio i kvalitetan je, ali cijena mu je i više nego simbolična, od čega oni nemaju zarade.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 10. 2019. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / Šipci

Uzgajivači šipka s područja Hercegovine razočarani su cijenama ovog voća na tržištu.

Naime, šipci se na Veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine,  najvećoj zelenoj tržnici u BiH, cijene od 0,60 do 1,25 KM, što je izrazito niska cijena.

Prodavači sa kojima smo razgovarali kažu kako problemi sa plasmanom na tržište traju već godinama.

''Apsurdna je situacija da je širom Hercegovine podignuto puno nasada šipka, a sad ti isti proizvođači ne mogu plasirati šipak na tržište. Cijena koju drži, a koja je malo veća od 0,50 KM, je neisplativa'', kaže nam uzgajivač Marko iz Čapljine.

Kaže kako je ova cijena simbolična.

''Nema nam druge nego šipak staviti u skladište i čekati da mu cijena poraste. Ovako nam je isto - prodao ga za pola marke ili bacio kraj ceste'', razočarano govori naš sugovornik.

Zanimljivo, divljih šipaka na Veletržnici u Tasovčićima još nema,  a prodavači očekuju da će, kad se pojave, cijenom biti skuplji od slatkih.

''Ja sam siguran da će to biti tako, jer se situacija sa šipcima ponavlja iz godine u godinu. Za nekih 20 dana cijena divljeg šipka skočit će preko 2 KM'', zaključuje naš sugovornik Marko.

U svakom slučaju za hercegovačke uzgajivače šipka jesen je teška na svojstven način  - šipak je dobro rodio i kvalitetan je, ali cijena mu je i više nego simbolična, od čega oni nemaju zarade.

Kopirati
Drag cursor here to close