Razmatra se na idućoj sjednici

U RS će biti dozvoljeno stavljanje u promet GMO soje za ishranu životinja

U zakonu se tvrdi da je cilj izmjena da se, pod pojačanim nadzorom, u promet stavlja sigurna i zdravstveno ispravna hrana za životinje
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 01. 2019. u 17:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) bit će dozvoljeno stavljanje u promet genetički modificirane soje i njenih proizvoda, a koji će se koristiti isključivo kao hrana za životinje.

Međutim, za to će biti neophodno pribaviti suglasnost entitetskog resornog ministarstva.

''Stavljanje u promet ovakvih proizvoda može biti dozvoljeno nakon pribavljanja odobrenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje vodi i Registar izdatih odobrenja za stavljanje u promet genetički modificirane soje i proizvoda od genetički modificirane soje'', navedeno je u izmjenama i dopunama Zakona o genetički modificiranim organizmima u RS, koje će na sjednici 29. siječnja razmatrati poslanici entitetskog parlamenta.

U zakonu se tvrdi da je cilj izmjena da se, pod pojačanim nadzorom, u promet stavlja sigurna i zdravstveno ispravna hrana za životinje koja sadrži ili potiče od genetički modificiranih organizama.

Primjena ovog zakona, ukoliko bude usvojen, omogućit će potrošačima da sami donose odluku žele li ili ne žele kupovati hranu za životinje koja sadrži genetički modificirane organizme.

Takođe, cilj izmjena ovog zakona je, kako tvrde iz Vlade, da se obezbijedi slobodno kretanje bezbjedne i zdravstveno ispravne hrane za životinje koja sadrži i/ili se sastoji ili potiče od genetički modificiranih organizama, a oni koji je stavljaju u promet to moraju naznačiti na ambalaži.

Predloženi nacrt izmjena i dopuna Zakona o genetički modificiranim organizmima je korespondentan sa važećom legislativom iz ove oblasti u Europskoj uniji, te će, navodi predlagač, omogućiti domaćim proizvođačima hrane za životinje da budu prepoznatljivi i konkurentni na domaćem, ali i na inozemnom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close