Štetne tvari

U hrani za životinje utvrđeno prisustvo aflatoksina B1

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 09. 2017. u 13:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a preduzima niz aktivnosti s ciljem smanjenja posljedica ovogodišnje suše, a jedna od tih posljedica je pojava mikotoksina u hrani za životinje i sirovom mlijeku.

Posljednjih mjesec dana Ministarstvo je organiziralo uzorkovanje i analizu hrane za životinje i sirovog mlijeka na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Od analizirane 443 farme muznih krava ni na jednoj od njih nisu utvrđene nedozvoljene količine mikotoksina, ali je u određenom broju uzoraka ovogodišnje hrane za životinje utvrđeno prisustvo aflatoksina B1 u manjim količinama. To su uglavnom uzorci silaže i kukuruza, ali i uzorci sijena.

Dobijeni rezultati pokazuju da je neophodno stalno praćenje prisustva mikotoksina u hrani za životinje i mlijeku kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Ministarstvo će, kako je danas priopćeno, sa stručnim službama i institutima nastaviti sa aktivnostima na terenu. Upozoravaju se farmeri da primjenjuju sve preventivne mjere koje preporučuju stručnjaci.

Na ovaj način će se spriječiti da mikotoksini uđu u lanac proizvodnje, a time se prije svega štiti zdravlje potrošača i domaća proizvodnja.

Kopirati
Drag cursor here to close