Sweden/USAID FARMA II projekt

Trebinje: Srebro i zlato održavaju pčele zdravim

''Srebro je prirodni antibiotik i najefikasnije je antivirusno i antigljivično sredstvo'', objašnjava Njegomir Stolica iz Trebinja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 06. 2020. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi se povećao izvoz hrane za pčela iz BiH u EU, Sweden/USAID FARMA II projekt pomaže kompaniji Elmar Aroma Care iz Trebinja da poboljša kvalitet i proširi asortiman pionirskih proizvoda sa srebrnom i zlatnom koloidnom vodom.

''Srebro je prirodni antibiotik i najefikasnije je antivirusno i antigljivično sredstvo'', objašnjava Njegomir Stolica iz Trebinja.

On je vlasnik kompanije Elmar Aroma Care koja proizvodi organsku kozmetiku od ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i hranu i zaštitni sprej za pčele obogaćne srebrnom koloidnom vodom koja doprinosi zdravlju pčela i ostvarivanju većih prinosa meda.

Ljekovita svojstva srebra i zlata

''Unošenje potrebne količine srebra u pčelinji organizam je delikatan posao, i tu sada na scenu stupa vještački proizvedena koloidna voda'', kaže Njegomir.

Foto: PR / Srebro i zlato održavaju pčele zdravim

''Koloidna voda sadrži nanočestice srebra, ne veće od deset mikrona, koje se lako apsorbuju. Te nanočestice pomažu pčelama da se oporave od bolesti koja je vrlo slična ljudskoj dijareji, a koja kod pčela izaziva veliku smrtnost. Nadalje, sprejevi koji sadrže srebro u koloidnom obliku pomažu u uklanjanju gljivica sa pčelinjih tijela, dok nanočestice zlata, u kombinaciji sa biljnim ekstraktima, znatno poboljšavaju njihovu kondiciju i pokretljivost'', dodaje on.

''Na ovaj način pčele ostaju zdrave. Mogu duže letjeti, biti aktivne više dana u godini, i kao rezultat proizvode mnogo više meda!''

Proizvodnja koloidne vode i izvoz

Oprema koju Elmar Aroma Care trenutno koristi za proizvodnju finalnih poroizvoda, tj. biljnih mješavina sa koloidnom vodom, nije dovoljno sofisticirana, a količine koje mogu proizvesti su ograničene na 200 litara mjesečno.

Ipak, oni su prvi koji su započeli proizvodnju srebrne i zlatne koloidne vode u Bosni i Hercegovini, i počeli je stavljati u hranu za pčela (pogače i sirupi) i zaštitne sprejeve. Ove proizvode već izvoze u Njemačku, Francusku, Italiju i Srbiju, zajedno sa kozmetikom Elmar Aroma Care koja uključuje šampone, balzame za kosu, losione za tijelo, kreme za lice, itd. U 2019., izvoz je činio 83 posto njihove prodaje.

Zahvaljujući Sweden/USAID FARMA II projektu, kompanija će uskoro dobiti specijalizirani mašinu - vakumski homogenizator.

Foto: PR / Srebro i zlato održavaju pčele zdravim

''S novim homogenizatorom, umjesto 200 litara mjesečno, moći ćemo proizvoditi 200 litara dnevno i to će biti nešto značajno'', kaže Njegomir, te dodaje:

''Bit ćemo u mogućnosti povećati izvoz hrane za pčele i zaštitne sprejeve za 25 puta''.

Edukacija i novi proizvodi

Njegomir navodi da u ovom trenutku među bh. pčelarima ne postoji razvijena svijest o upotrebi koloidne vode od srebra i zlata.

''Moramo još mnogo raditi na edukaciji pčelara u BiH kada je riječ o upotrebi srebrne i zlatne vode. Na tome sam nešto malo radio, ali treba mnogo više.''

Elmar Aroma Care sada uglavnom izvozi hranu za pčela i zaštitne sprejeve, dok te proizvode u BiH kupuje tek pedesetak pčelara u istočnoj Hercegovini.

Uprkos svemu, Njegomir ima velike planove.

''Vrlo brzo, kada povećamo proizvodnju srebrne i zlatne vode, potrudit ću se da sa hranom za pčela snabdijevam cijelu BiH i šire tržište EU. Također, planiram započeti sa uključivanjem srebrene i zlatne vode u našim kozmetičkim preparatima, i time napraviti veliki proboj na domaćem i međunarodnom tržištu'', zaključuje on.

Kopirati
Drag cursor here to close