Osnaživanje i podrška

Trebinje: Posao za žene na plantažama maslina i smokava

''Mene posebno raduje da u ovom projektu se uključuju dvije stvari ekonomski i socijalni aspekt, bez ekonomskog razvoja ne možete poboljšati socijalni položaj i žene kojih se tiče imaju našu veliku podršku''.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 07. 2021. u 08:23 BHRT
Trebinje: Prva ženska zadruga socijalnog karaktera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme kada sve više ljudi ostaje bez posla, pozitivna vijest stiže iz Trebinja gdje je pokrenut rad plantaže masline, a posao će dobiti ugrožene kategorije stanovništva.

Ovo je prva ženska poljoprivredna zadruga socijalnog karaktera u čijem radu, između ostalih, sudjeluju i žene koje su trpjele različite vidove nasilja. Zasadile su 160 sadnica autohtone vrste smokve ''sušice''. Cilj je ekonomski osnažiti ove žene.

''Zadruga jeste koncipirana tako da podrži žene iz reda ranjivih kategorija, ne samo kao zadrugarke nego i kao žene koje imaju prednost pri uposlenju'', objasnila je Ljiljana Čičković, ravnateljica Udruženja ''Ženski centar'' iz Trebinja.

''Samim time ''Ženski centar'' Trebinje je jedinstvena organizacija jer pored usluga koje pružaju u smislu zaštite i podrške ženama kada su u situaciji obiteljskog nasilja, oni to gledaju dugoročno da ženama kroz ovaj projekt sadnje smokve i biznis osiguraju ekonomsko osnaživanje i dostojanstven život'', izjavila je Natalija Simović, ravnateljica programa donacija Fondacije ''Trag''.

Podršku projektu dale su brojne institucije i organizacije, među kojima i Češko veleposlanstvo koje je financiralo sustav navodnjavanja.

''Mene posebno raduje da u ovom projektu se uključuju dvije stvari ekonomski i socijalni aspekt, bez ekonomskog razvoja ne možete poboljšati socijalni položaj i žene kojih se tiče imaju našu veliku podršku'', kazala je Ivana Hlavsova, veleposlanica Republike Češke u BiH.

''Ministarstvo je od početka upoznato sa projektom Zadruge ''Smokvica'' i podržava ovaj projekat i do sada za ovaj projekt smo uložilipreko 65 tisuća KM, naravno ovaj projekt zahtjeva puno rada i sredstava'', dodala je Drena Đokić, iz Ministarstva poljoprivrede RS.

Planirano je da na prostoru od devet hektara budu zasađene sadnice smokve, ali i raštana. Sav uzgoj će biti po organskim principima. U planu je i postavljanje solarnih panela koji će ovo poljoprivredno dobro snabdijevati električnom energijom.

Kopirati
Drag cursor here to close