Zeleni turizam

Treba biti domaće: Onaj tko dođe na Blidinje ne želi engleski čaj zasaditi kineskim medom

BiH se kreće u pravom smjeru u prihvatanju zelenog turizma
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 02. 2018. u 14:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački konzultant za turizam i regionalni razvoj Eike Otto izjavio je da se Bosna i Hercegovina kreće u pravom smjeru u prihvaćanju zelenog turizma, ali laganim koracima.

Trenutno je angažiran od razvojnog programa Europske unije i Vlade Njemačke, EU ProLocal programa, da podrži pozicioniranje Blidinja kao turističke destinacije u BiH, čime će biti podržan i lokalni ekonomski razvoj.

EU ProLocal je program ukupne vrijednosti 13 milijuna eura koji ima za cilj povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća iz sektora s potencijalom za rast, među kojima je i turizam.

Ekološki prihvatljiv turizam ili zeleni turizam podržava očuvanje životne sredine, društveni razvoj i lokalnu ekonomiju. Primjeri poslovne prakse ekološki prihvatljivog turizma uključuju očuvanje vode i energije, provedbu projekata očuvanja zajednice, reciklažu i tretiranje otpada.

EU ProLocal nedavno je organizirao studijsku posjetu predstavnika turističkih poduzetnika i članova udruženja "Visit Blidinje" sličnim prirodnim parkovima u Njemačkoj. Vlasnici hotela i restorana, administratori parka prirode, te predstavnici Općine Blidinje tom prilikom su se informirali o dobrim praksama od kojih bi se neke mogle primijeniti u BiH.

Također, EU ProLocal podržava inicijativu da svaki turista pri posjeti Blidinju preuzme višekratnu vrećicu za otpatke i koristi je za odlaganje svog i drugog sitnog otpada na koji naiđe tijekom šetnje kroz park. Za ovu potrebu će se uspostaviti mjesta za preuzimanje otpada prikupljenog u višenamjenskoj vrećici.

Serviranje "Blidinjskog doručka", napravljenog samo od lokalno proizvedenih proizvoda, će u narednom razdoblju biti promovirano u smještajnim kapacitetima u ovom području.

Otto ističe da kada neko dođe u posjetu Blidinju, ne želi zasladiti svoj čaj napravljen u Engleskoj medom koji je proizveden u Kini.

''To bi sve trebalo da budu samo lokalni proizvodi, uz dodatnu pozornost posvećenu posebnim režimima ishrane i željama turista, naročito vegetarijancima'', sugerira Otto.

EU ProLocal je do sada podržao brendiranje poklon korpe koja sadrži lokalne proizvode kao što su pripravak od borovih iglica, čaj, brašno, ljekoviti sirup...

Uz pomoć programa EU Prolocal, Blidinje prihvaća "zeleni" turizam, a uz njega i nove goste i izvore prihoda. To može poslužiti kao dobar primjer drugim destinacijama u BiH jer zeleni turizam predstavlja potencijal za revitalizaciju lokalnih ekonomija i dodatno doprinosi razvoju turizma, jednom od najbrže rastućih sektora u BiH.

EU ProLocal financira Europske unija s devet milijuna eura, a dodatnih četiri milijuna eura osigurala je Vlada Njemačke. Program implementira Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) u periodu od 2016. do 2018., priopćeno je iz te organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close