Zbunjuje kupce

Traži se zabrana vegetarijanskih oznaka - ''ne može biti vegeterijanska kobasica'

Prema predloženim amandmanima, termini poput bifteka, kobasice, rozbrata, burgera i hamburgera biće dozvoljeni samo za mesne proizvode.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 10. 2020. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski poljoprivrednici zatražili su od Europskog parlamenta da na tržištu zabrani proizvode poput "vegetarijanskog burgera" ili "vegetarijanske kobasice".

Prema predloženim amandmanima na Zakon o poljoprivredi, također bi moglo biti zabranjeno označavanje nemliječnih proizvoda da su "poput" ili "u stilu" mlijeka, putera ili sira.

Poljoprivrednici smatraju da su mjere neophodne da bi se zaštitili kupci od pogrešnog utiska. Medicinske grupacije, ekološki pokreti i kompanije koje proizvode vegetarijansku robu smatraju da bi to bio korak unazad u ispunjenju ekoloških i zdravstvenih ciljeva bloka, javlja Srna.

O amandmanima će se raspravljati tijekom diskusije o širim poljoprivrednim reformama.

Europski parlament ne može nametati izmjene, ali može usvojiti stav O pregovorima s članicama bloka.

Prema predloženim amandmanima, termini poput bifteka, kobasice, rozbrata, burgera i hamburgera biće dozvoljeni samo za mesne proizvode.

Europski sud pravde je prije tri godine zabranio termine poput "sojino mlijeko" i "vegetarijanski sir" jer se mlijeko, kajmak, puter, sir i jogurt ne mogu koristiti u nemliječnim proizvodima.

Kopirati
Drag cursor here to close