Škola pčelarstva

Tajna dobrog meda: Pčelari u BiH kriju svoje tehnike

'Škola pčelarstva' okupila veliki broj pčelara iz Tomislavgrada i regije
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 03. 2018. u 17:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Braniteljska zadruga "LAG" Tomislavgrad, u suradnji s Udrugom pčelara "Duvanjski vrisak" i Srednjom strukovnom školom Tomislavgrad organizirala je u petak i subotu u dvorani Skupštine HBŽ-a Školu pčelarstva na kojoj je sudjelovalo oko 90 pčelara s područja Tomislavgrada i regije.

Tijekom dvodnevnog predavanja doc. dr. Goran Mirjanić, profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Banjoj Luci govorio je, uz ostalo, o medonosnim pčelama i paši, bolestima i štetočinama te o vrstama pčela.  

Mirjanić, jedan od rijetkih pčelara, poduzetnika i znanstvenika koji je uspješno spojio teoriju i praksu kroz vlastiti pčelinjak, upoznao je sudionike spomenute škole s dosadašnjim saznanjima iz biologije i fiziologije pčela te suvremenim tehnikama i tehnologijama pčelarenja.

Svrha je Pčelarske škole da osobama koje se bave ovim zanimanjem približi nova saznanja i trendove u pčelarenju, kazao je u izjavi za Fenu profesor Mirjanić, ocijenivši kako su pčelari u BiH specifični po tome što svoje tehnike ili kriju, ili teško mijenjanju.

Izrazio je nadu da će pčelari kroz ovu školu, čiji praktični dio tek slijedi, naučiti da se s malo ljudskog rada mogu postići relativno dobri proizvodni rezultati.

Kada je u pitanju kvaliteta meda na bh. tržištu kazao je kako s jedne strane imamo nesređeno tržište gdje se pojavljuju proizvodi sumnjivog porijekla, dok s druge strane svaka medijska informacija dodatno zbunjuje kupce tako da na kraju ne znaju gdje da kupe teglu meda.  

''To je glavni razlog zašto nam opada konzumacija meda po glavi stanovnika koja otprilike iznosi oko 600 do 700 grama godišnje što je jako, jako malo'',  istaknuo je Mirjanić.

Poručio je kako je med najbolje kupovati od pouzdanog, sigurnog i povjerljivog pčelara na njegovom kućnom pragu, dok sve drugo, poput prodaje meda pored puta, na parkinzima i u pojedinim tržnim centrima nije sigurna garancija njegove kvalitete.  

''Predlažem da se u budućnosti veći akcent stavi na promoviranje pojedinih pčelara u lokalnim zajednicama kako bi njihovi sugrađani s velikom sigurnošću znali da se na tom mjestu proizvodi pravi med te drugi pčelinji proizvodi'',  zaključio je profesor Mirjanić.

Škola pčelarstva provodi se u sklopu projektnih aktivnosti "Unapređenje konkurentnosti u sektoru pčelarstva", a koje se financiraju u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close