12. po redu

Svečano otvoren sajam 'Dani šljive' Prozor-Rama 2017.

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 09. 2017. u 15:28 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaesti sajam poljoprivrede, prehrane i turizma 'Dani šljive' Prozor-Rama 2017 u ponedjeljak je svečano otvoren u toj općini, a ponovno je okupio najznačajnije proizvođače i prerađivače iz oblasti poljoprivrede.

Otvaranju sajma su osim predstavnika lokalne vlasti i žitelja te općine nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija Stipo Djaka, ravnateljica Zavoda za zaštitu kulturno povijesnog naslijeđa HNŽ-a, Ivanka Miličević Capek, profesorica Snježana Vasilj, voditeljica istražnih radova na lokalitetu Gradac, profesor Vjekoslav Selak, kao i predstavnici razvojnih agencija REDAH i LINK iz Mostara.

Nakon kraćih obraćanja nazočnima, zdravicom i čašicom ramske rakije, na već tradicionalan način, načelnik te općine Jozo Ivančević zajedno s Ivankom Miličević - Capek, označio je 12. sajam poljoprivrede, prehrane i turizma otvorenim.

Ivančević je u izjavi za Fenu kazao kako je taj sajam prilika za domaće proizvođače da komercijaliziraju i brendiraju svoje proizvode te ih pokušaju plasirati na šire tržište.

''Nažalost, znajući da je cijelu regiju zahvatio neki trend iseljavanja ljudi, očito je da i poljoprivreda kao ni drugi segmenti, nisu baš na neki način dovoljno razvijeni, ali trudimo se i pokušavamo sa subvencijama zadržati proizvođače te otvarati nova radna mjesta kako u turizmu tako i poljoprivredi'', kazao je Ivančević, dodavši kako je riječ o jednom manjem lokalnom sajmu, no da je svakako već 12. godinu za redom, organiziranje tog sajma jedan pozitivan stav prema domaćim proizvođačima hrane.

Istaknuo je kako je veoma bitno što domaći proizvođači proizvode eko hranu, što će, po njegovim riječima, sigurno moći naći tržište i izvan njihove općine.

U okviru sajma za izlagače je održano predavanje na temu "Stanje poljoprivrede u općini Prozor-Rama sa mogućnostima razvoja proizvodnje šljive uz njeno brendiranje i zaštitu zemljopisnog podrijetla", a predavač je bio prof.dr. Vjekoslav Selak.

Na kraju sajma ocjenjivačka komisija ocijeniti će najbolje izlagače i proizvode kojima će biti uručene i nagrade.

Kopirati
Drag cursor here to close