Rast proizvodnje

Sve više kupaca zainteresirano za hercegovačko maslinovo ulje

Maslinarstvo tvrde stručnjaci u Hercegovini ima perspektivu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 02. 11. 2017. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Hercegovina ima idealne uvjete, tek mali broj proizvođača ima značajnije nasade i vlastitu proizvodnju maslina. Maslinarstvo, tvrde stručnjaci, ima perspektivu.

Hercegovina bi zbog geografskog položaja, karakteristika tla, povoljne klime mogla biti svjetski značajan proizvođač maslina i kvalitetnog maslinovog ulja. Ipak, blagodeti podneblja još nisu iskorištene, pa se na prste jedne ruke mogu izbrojati uzgajivači u istočnoj Hercegovini, piše RTRS.

''Pet sorti internacionalnih maslina to je sortiment koji daje odlične rezultate u Istri i daje dobra ulja, to nam je cilj vrhunska ulja, naša zemlja je idealna za to, klima, vjetar i sunce'', kaže Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje".

Nešto brojniji su proizvođači u zapadnoj Hercegovini i zaleđu Neuma. Povratnik Petko Nikolić u Stocu je podigao maslinik od 300 sadnica. Ulaganje u ovu granu, tvrdi, ima perspektivu, jer je hercegovačka maslina odlična sirovina za proizvodnju ulja.

''Analize kažu da su ulja sa ovog podneblja ekstra kvalitete'', poručuje Petko Nikolić, uzgajivač iz Stoca.

I ono malo proizvođača, zbog loše godine i slabog ovogodišnjeg roda, ulja za prodaju gotovo neće imati.

Hercegovačko maslinovo ulje već se pokazalo, i po kvalitetu spada u ekstra djevičanska- ulja najbolje klase, alu količine su, i u rodnim godinama, problem. Zato domaća proizvodnja gubi bitku sa uvozom kada su u pitanju količine , ali ne zaostaje, ako ne i prednjači u kvalitetu.

Video: 

''Godišnje oko 100 analiza radi se o ekstra djevičanskim uljima, struka pristupa zadnjih neokiloko godina studiozno proizvođači nas poslušali oko uzgoja i prerade, a prednsot što nismo imali opterećenje tradicijom nego su ljudi po upustvima struke. Svojstva ulja su odlična posebice organoleptička ekstra kvalitete'', napominje Marko Ivanković, direktor Agromediteranskog Zavoda Mostar.

I susjedi u Dalmaciji i Istri prave dobra ulja, a Hercegovina bi, tvrde stručnjaci, mogla njihovim stopama. Za takav scenario osim zainteresiranih proizvođača, kojih je svakim danom sve više, neophodna je sustavna podrška nadležnih ministarstava. Maslinarstvo u Srpskoj je kroz sustav poticaja obuhvaćeno u dijelu podizanja nasada- maslinika u iznosima od oko 30% investiranog novca.

Kopirati
Drag cursor here to close