Srebrena medalja

Duvnjak ''slučajno'' postao maslinar i odmah osvojio vrijedno priznanje

Švabo iz Tomislavgrada osvojio srebrnu medalju za kvalitetu ulja
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 02. 2018. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu u Omišu održana XII. manifestacija ocjenjivanja kvalitete maslinovog ulja, na kojoj je sudjelovao rekordan broj maslinara, njih više od 200, a među njima i jedan Duvnjak...

Organizator ove manifestacije je Udruga maslinara Paičuša, Pisak, a  ocjenjivali su se proizvodi, djevičanskog maslinovog ulja i konzerviranih maslina, te će ocjenjivanje je vršio Zavod za javno zdravstvo Split.

Za analizu jednog uzorka maslinovog ulja trebalo je 0,5 l ulja pakiranog u dvije boce od 0,25 l i uplata od 200,00 kuna, a za analizu konzerviranih maslina na domaći način trebalo je donijeti jednu teglu od 0,33 l i uplata od 60,00 kuna.

TomislavNews piše da Duvnjaka ima svugdje ali očekivati Duvnjaka maslinara i proizvođača maslinovog ulja i k tomu koji na ovako prestižnoj manifestaciji osvoji drugo mjesto-srebrene medalju, nije baš bilo za očekivati.


A upravo je jučer bilo tako: Ivan Stanića Švabo, iz Tomislavgrada, "čudnim putovima Gospodnjim" radi u inozemstvu. Već 15 godina uspješno vodi građevinsku firmu, a obitelj mu živi u Tomislavgradu.

''Imao sam pegulu, kako kažu u Dalmaciji! Već par godina ulažem u nekretnine, tako da sam s parcelama dobio i masline, koje su mi sada postale nekakva opsesija. Ono što su mi nekada bili krumpiri, sada su masline i proizvodnja maslinovog ulja'', kaže  Švabo.

Rekao je kako ranije nije imao predznanje o maslini ii maslinarstvu, a sami pokušaj pravljenja donio mu je veliko priznanje.

''Priznajem, nisam očekivao i  iznenađen sa, iako, kao sin Duvanjskog polja što god radim želim da to bude najbolje. Zato se neskromno nadam, kada prikupim i usvojim nove spoznaje o uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja, iduće godine pobrati i zlato - zadovoljan osvojenim priznanjem izjavio je za Tomislavnews.com Ivan Stanić Švabo, od sada i poznati maslinar.


Kopirati
Drag cursor here to close