Domaći proizvod

Sok od mostarskog nara na putu osvajanja Europe

U Mostaru se proizvodi domaći sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 % tako da ga mogu piti i dijabetičari.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 10. 2019. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjestu Podgorani, 18 kilometara od Mostara, nalazi se plantaža divljeg nara od kojeg se godišnje naprave litri i litri soka od nara koji završi širom BiH i regije.

Naime, tvrka ''Limfa nar'' ima na ovoj lokaciji zasađenih preko 500 stabala divljeg nara od kojeg proizvode autentični hercegovački proizvod.

''Radi se o bioproizvodu sa certifikatom koji kontrolira Federalni zavod za javno zdravstvo sa svim analizama. Mi pravimo jedan autentični poizvod - sok od divljeg nara s minimalnim dodatkom šećera od 1,5% do 2 %  tako da ga mogu piti i dijabetičari'', govori za Bljesak.info Nađa Tipura.

Foto: Bljesak.info / Nađa i Alija Tipura

''Riječ je o organskom bioproizvodu s certifikatom koji se puni u Hercegovini i to nakon cijeđenja tradicionalnom metodom u prostoriji, za tu namjenu, izgrađenoj na samoj plantaži, pomoću prokromske prese sa svim potrebnim zaštitama'', dodaje Nađa.

Ona je, zajedno s vlasnikom tvrtke Alijom Tipurom, proizvod predstavila na sajmu ''Hercegovački plodovi Mediterana'' u Stocu.

Smatra da je dolazak na ovaj sajam za njih bio pun pogodak.

''Posjetitelji su jako su zadovoljni i zainteresirani, pripremili smo za njih degustaciju, pa skoro svi stanu, kušaju, raspitivaju se... Radi se o iskusnim postrošačima koji imaju i svoje domaće radinosti, pa nam je jako nam je interesantno i važno dobiti komentar od njih, ali i naših potencijalnih kupaca'', kaže Nađa.

Foto: Bljesak.info / Mostarski sok od nara

Kompletna proizvodnja je organska, praćena prema kemijskom i bakteriološkom sastavu Zavoda za javno zdravstvo. pa je ovaj proizvod spreman i za izvoz u zemlje EU, iz čijih zemalja dolazi sve više upita za ovaj proizvod.

S time se slaže i Nađa, ali kaže da je proizvođačima potrebna podrška države.

''Smatram da možemo ići van granica BiH. Potrebno ja osigurati kapacitete za male proizvođače i imati podršku države. Uz to, za Europu morate imati kontinuitet u isporuci i to je garancija uspjeha i otkupa proizvoda'', zaključuje Nađa razgovor za Bljesak.info.

Inače, na sajmu ''Hercegovački plodovi Mediterana'', koji je održan u Stocu, predstavio se veliki broj proizvođača domaćih proizvoda nastalih od šipka-nara, masline i smokve, a sajam je kroz dva dana posjetilo više tisuća posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close