U RS

Soja dostigla rekordnu cijenu

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže za "Nezavisne" da je razlog viših cijena poremećaj na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda koji je nastao usljed pandemije.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 05. 2021. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena zrna soje u Republici Srpskoj dostigla je rekordnu cijenu od jedne KM po kilogramu, potvrdili su poljoprivrednici.

Tako je, porede oni, ova uljarica sada skuplja za 30 do 40 feninga po kilogramu u odnosu na cijenu koju je imala u vrijeme žetve prošle godine, kada je otkupljivana po cijeni do 68 feninga.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže za "Nezavisne" da je razlog viših cijena poremećaj na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda koji je nastao usljed pandemije.

"A kod nas direktno, najveće zasluge viših cijena ima Kina, jer su oni podigli proizvodnju svinja na svom tržištu za nekoliko procenata. Da bi to uradili, pokupovali su skoro sve količine stočne hrane, prije svega žitarica i uljarica koje mogu da dobiju na tržištu, a prije svega na tržištu istočne Europe", kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, do viših cijena došlo je zbog svih komponenata za stočnu hranu.

"Kilogram soje u zrnu, znači, kod nas sada košta jednu KM, dok je u vrijeme žetve prošle godine soja otkupljivana po cijeni od 58 do 68 feninga po kilogramu", kazao je Marinković.

Dodao je da sojina sačma, kao najveća stavka u proizvodnji stočne hrane, ali i komponenta koju koriste svi stočari, košta od 1,2 do 1,4 KM po kilogramu.

"Već neke trgovačke firme nude 90 feninga po kilogramu za soju koja je tek posijana, dok je u Srbiji cijena 85 dinara ponuđena za rod 2021. godine", naglasio je Marinković.

Kako kaže, RS prati zemlje u okruženju od kojih i uvozi tako da, prema njegovim riječima, Srbija već ima probleme sa rezervama kukuruza.

"S obzirom na to da su izvezli velike količine po dobroj cijeni, realno je očekivati da će cijena ove žitarice biti u daljem porastu, ali padati neće sigurno", rekao je Marinković.

Da su cijene uljarica u svakodnevnom porastu i da ne znaju kada će se zaustaviti ovaj trend divljanja cjenovnika, kaže i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

"Mi smo dugi niz godina nagovještavali da će doći do poremećaja na tržištu, jer su cijene svih žitarica, uljarica koje su neophodne za stočnu hranu, dostigle enormnu visinu", kazao je Bakajlić.

Dodaje da ne zna ni kako stočari uspiju da hrane stoku pored ovako visokih cijena, a da skoro nikome ne mogu da je prodaju.

"Sadašnje visoke cijene žitarica, ali i uljarica, utjecat će na to da se stočari teže odluče da uzgajaju velika grla stoke", kazao je Bakajlić.

Da je nestašica soje na tržištu razlog viših cijena, stav je Miloša Nožinića, šefa Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

"Očito da ima problema kod uvoza na europsko tržište, jer se najviše soje uvozi iz SAD i Argentine", kazao je za "Nezavisne" Nožinić.

Prema njegovim riječima, nepovoljne vremenske prilike ove godine pogodile su sjetvu soje, odnosno stvarale su probleme u periodu sjetve uljarice.

"Mnogo je bilo kašnjenja, tako da još nemamo podatke koliko je površina u RS zasijano sojom", istakao je Nožinić.

Kopirati
Drag cursor here to close