Tehnologija i poljoprivreda

Smartberry: Bh. inovacija u proizvodnji jagoda

''Podaci o vlažnosti pomoći će poljoprivrednicima da pravovremeno reagiraju i spriječe bolesti voća poput truljenja korijena ili ploda. To će, zajedno s optimiziranom gnojidbom, dovesti do povećanja prinosa.''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 10. 2020. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz podršku Sweden/USAID FARMA IIprojekta, kompanija Fruit Prom razvija aplikaciju za mobilne telefone koja će inicijalno upozoravati proizvođače jagoda o potencijalnoj zarazi štetočinama ili bolestima voća koristeći agrometeorološke podatke i napraviti planove za gnojenje tla na osnovu analize pojedinačnihparcela. To bi im trebalo pomoći da smanje troškove proizvodnje i povećaju prihode na gotovo 2,8 milijuna KM godišnje.

''Provodimo puno vremena na polju, radeći sa poljoprivrednicima i savjetujući ih. Tako saznajemo o njihovim potrebama. Jedna od njih bile su točne i pravovremene informacije o tome kada trebaju prskati i štititi svoje voće, kao i kada i kakvu vrstu đubriva bi trebali koristiti'', kaže Armin Terzić.

''To nam je dalo ideju da razvijemo mobilnu aplikaciju koja bi radila upravo to'', dodaje on.

Armin je šef proizvodnje u Fruit Promu iz Koraja (Lopare). Kompanija osnovana 2016. godine sada je jedan od vodećih proizvođača sadnica jagoda u zemlji, sa proizvodnim kapacitetom od 700.000 sadnica godišnje. Također uzgajaju jagode i trguju ostalim materijalima i opremom za uzgoj voća. Uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II trenutno razvijaju aplikaciju Smartberry i instaliraju agrometeorološku stanicu. To dvoje će osigurati neprocjenjive informacije proizvođačima jagoda u općinama Lopare i Čelić, te Brčko distriktu, i pomoći im da povećaju svoju proizvodnju uz niže troškove.

Agro-meteorološka stanica i Smartberry

Prema Arminu, agrometeorološki podaci se mogu koristiti za određivanje kada određeni insekti mogu napasti jagode ili kada voće može biti sklono bolestima.

''Agrometeorološku stanicu ćemo instalirati u našem voćnjaku. Ona će mjeriti temperaturu i vlažnost zraka, tla i biljki. Također će mjeriti jačinu vjetra i brojati insekte. Pružat će desetak vrsta podataka, deset parametara, koje će aplikacija Smartberry analizirati. Aplikacija će informirati poljoprivrednike o potencijalnoj opasnosti za njihova polja jagoda i kakve zaštitne mjere trebaju poduzeti i kada'', kaže on.

"Na osnovu podataka o analizi tla, aplikacija će također izraditi optimalan plan gnojidbe za svaku farmu''.

Foto: PR / Bh. inovacija u proizvodnji jagoda

Armin objašnjava da će sve ove informacije poljoprivrednicima omogućiti da kupuju i koriste zaštitna sredstva samo kada je to potrebno, za razliku od preventivnog prskanja voćnjaka kako savjetuju mnogi poljoprivredni farmaceuti.

''Podaci o vlažnosti pomoći će poljoprivrednicima da pravovremeno reagiraju i spriječe bolesti voća poput truljenja korijena ili ploda. To će, zajedno s optimiziranom gnojidbom, dovesti do povećanja prinosa.''

Napominje da nastoje postići 15 posto veće prinosei smanjiti troškove sredstava za zaštitu biljki za 20 posto optimiziranjem njihove upotrebe.

U jednostavnim brojkama to znači da bi 60 farmera iz Lopara, Čelića i Brčkog trebali biti u mogućnosti da povećaju proizvodnju jagoda sa 1.000 na 1.150 tona, povećaju ukupne prihode nakon prodaje na gotovo 2,8 milijuna KM i smanje ukupne troškove zaštitnih sredstava sa procijenjenih 300.000 na 240.000 KM godišnje.

Obrazovanje poljoprivrednika

Uvođenje bilo koje inovacije zahtijeva obrazovanje. Fruit Prom će zbog toga, uz podršku FARMA II projekta,organizovati tri obuke za 60 poljoprivrednika o korištenju aplikacije Smartberry, pravilnoj zaštiti biljaka i upotrebi gnojiva.
''Obuke ćemo izvoditi sukcesivno kako bismo osvježili znanje farmera o zaštiti bilja i gnojidbi tla, a mi ćemo ih osposobiti za upotrebu aplikacije i upoznati sa upozorenja koja će im slati''. kaže Armin. Nakon završetka obuka, Fruit Prom će posjećivati poljoprivrednike kako bi im na terenu pružio instrukcije o korištenju aplikacije i omogućio im da koriste sve prednosti koje pruža.

Smartberry se širi po BiH

Armin kaže da se mnogi raduju nižim troškovima i većim prinosima.

''Ne tako davno smo objavili informacije o izradi Smartberry aplikacije na našim društvenim mrežama i već dobivamo upite o njoj iz različitih dijelova zemlje, poput Krajine i južne Hercegovine. Oni bi, naravno, morali instalirati svoje agrometrološke stanice, ali već razgovaramo o načinima na koji bi mogli koristiti aplikaciju.''

Smartberry je prva bh. aplikacija osmišljena da pomogne proizvođačima jagoda. Paralelno s tim,Sweden/USAID FARMA II projekt također podržava razvoj ICT rješenja koja će pomoći proizvođačima mlijeka i pčelarima, navedeno je u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close