70 posto skuplje

Sjeme luka i krumpira poskupjelo

Poljoprivrednici koji ove godine budu željeli zasaditi krumpir i luk morat će za sjeme izdvojiti za 40 do 70 posto više novca nego lani
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 03. 2019. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivrednici koji ove godine budu željeli zasaditi krumpir i luk morat će za sjeme izdvojiti za 40 do 70 posto više novca nego lani.

U poljoprivrednim ljekarnama rast cijena pravdaju sušom i malim prinosima ovih kultura u Nizozemskoj, odakle se na bh. tržište uvozi više od 90 posto sadnog materijala.

Domaća proizvodnja

U jednoj sarajevskoj poljoprivrednoj apoteci potvrdili su nam da zbog viših cijena krumpira i luka pada potražnja.

''Kupci se iznenade kada čuju da je krumpir za skoro 50 posto skuplji nego lani. Inače, cijena sjemenskog krumpira kreće se od 1,70 do 2,50 KM, u ovisnosti od kvaliteta. Kilogram sjemenskog luka košta oko pet maraka. Mrkva, peršun, blitva i kupus prodaju se u kesicama, a cijene se kreću od 60 feninga do tri marke'', naveli su.

Logično je da će zbog toga povrće, kada stigne na tezge, biti mnogo skuplje nego sada, piše Avaz. 

''Cijene su porasle jer nemamo zaštitu domaće proizvodnje. Također, u BiH se nitko ne bavi proizvodnjom sjemenskog krumpira i luka. Zbog toga nam cijenu diktira tko god hoće'', kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

Prinosi prepolovljeni

On je podsjetio i da su se prinosi krumpira i luka u BiH prošle godine prepolovili zbog kiše.

''Više od 70 posto luka propalo je zbog velike vlage. Od polovine zime uvozili smo luk iz Nizozemske. Isto se dogodilo i s krumpirom, pa je dosta ljudi sada odustalo od sjetve. Na policama smo mogli naći domaći crveni za 3,5 KM, a nizozemski uvezeni koštao je dvije marke. Znači da je ljudima lakše kupovati, a ne saditi'', dodao je Bićo.

Očekuje nas neizvjesna godina

Osim drastičnog rasta cijena krumpira i luka, poskupio je i kukuruz.

''Inače su poskupjela sva sjemena žita. Tako se vreća kukuruza od 50 kilograma kreće oko 20 maraka, u zavisnost od prodavača. Zbog toga nas očekuje vrlo neizvjesna godina'', istaknuo je Bićo.

Kopirati
Drag cursor here to close