Nije dobro

Sektor peradarstva pred kolapsom

''Došli smo do toga da imamo viškova i pilećeg mesa, to se pojavljuje u mlijeku koliko vidim'', istaknuo je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 09. 2020. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor peradarstva je pred kolapsom, poručuju peradari. Tvrde da nadležne institucije ne poduzimaju ništa kako bi se stanje u ovoj oblasti popravilo. Drastično je smanjena proizvodnja pilećeg mesa, upozoravaju iz poljoprivrednih udruženja. Razlog je opadanje potražnje i do sada najniža cijena pilećeg mesa.

Pročitajte još

Veliki godišnji uvoz piletine i prerađevina od piletine, malom bh. tržištu pravi dodatni problem. Kada tome dodamo prenisku cijenu domaće piletine, porede, u omjeru kilogram bijelog luka jedan kilogram piletine, kako tvrde peradari, i nemali broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, dovest će do znatnog smanjenja zaposlenih u ovoj oblasti, osim ako, dodaju, na problem ne reagiraju nadležni.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara – živinara BiH ističe: 

''Svjedoci ste da smo u proteklih šest mjeseci od izbijanja pandemije u svijetu bili u očekivanju konkretnih poteza koje smo planirali da država ili entiteti urade. Nažalost, do današnjeg dana nismo vidjeli nikakve konkretne mjere.''

Oko 60 tisuća tona pilećeg mesa proizvodi se godišnje, planiran je izvoz oko 10 tisuća tona, napominju u Udruženju peradara. Problem je i dalje nedostatak Ministarstva poljoprivrede na razini države. Što se tiče entitetskog ministarstva, tvrde, koristi nema.

Video: Sektor peradarstva pred kolapsom

''Evo po pitanju parafiskalnih nameta. Ove svjedodžbe kada brojleri idu na liniju klanja, samo da bi veterinar napisao taj dokument, koji nikada niko od ’47. godine, kada je polupismeni narodni heroj Vlado Šegrt, prvi ministar poljoprivrede i šumarstava to postavio, do danas to nitko nije promijenio. Farmer i farma od 100.000 brojlera na godišnjoj razini za taj šuplji papir plati 15 000 KM'', kazao je Mesud Pinjo, predsjednik Udruženja peradara FBiH.

Nema turista, dijaspore, potrošnja i kupovna moć su smanjene je uveliko smanjena, proizvodnja se povećava, država ništa ne poduzima, ističu u Udruženju poljoprivrednika FBiH.

''Došli smo do toga da imamo viškova i pilećeg mesa, to se pojavljuje u mlijeku koliko vidim'', istaknuo je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Da je poljoprivrda na izdisaju, potvrđuju i u Udruženju poljoprivrednika RS. Upozoravaju, rješenje su prelevmana i carine, u protivnom gospodarstvo se gasi. Podsjećaju 1996. u BiH bilo je oko 40.000 proizvođača mlijeka, danas ih je 8.000.

''20 miliona litara viška mlijeka leži po krugovima u tvornicama. Isto možemo zaštiti prelevmanima. Tu su bikovi, juneće meso koje je već aktualno dvije godine i obećavaju se prelevmani da će se uvesti jer nikada nisu uvedeni. Tu je i krompir na vađenju, koga će biti da glava boli. Neće se zaštiti, uvozit će se iz Alžira, Nizozemske'', objasnio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS, javlja BHRT. 

Kopirati
Drag cursor here to close