Izvoz jabuka u Rusiju

Šarović i RS prebacuju lopticu - Gdje je su zapele jabuke?

Podjela nadležnosti u oblasti poljoprivrede i vanjske trgovine jasno definirana Ustavom BiH i Ustavom RS-a.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 02. 2018. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je izjavio da nije čuo nijedno rješenje za aktualni problem koji imamo u vezi izvoza jabuka u Rusiju.

''Prošao je mjesec dana od kada je uvedena zabrana, a nisam čuo od nadležnih iz Republike Srpske nijednu osudu postupanja nekih kompanija koje se bave zloupotrebom i prevarama izvozeći tuđe jabuke i prodajući ih kao bosanskohercegovačke. Čuo sam samo žalopojke predsjednika RS-a i premijera da navodno poljske jabuke ne valjaju, da su loše kvalitete te da Vijeće ministara treba zabraniti uvoz jabuka iz Poljske'', izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

Podsjetio je da  Vijeće ministara BiH i Ministarstvo, na čijem je  čelu, po pitanju uvoza, izvoza i kontrole nemaju nikakve nadležnosti. Svaki kilogram jabuka koji se uveze iz Poljske, po njegovim riječima, kontrolira entitetski fitosanitarni inspektor  i svu količinu jabuka koje se izvoze u Rusku Federaciju kontroliraju inspektori iz entiteta.

Spinovanaja

''Upravo je SNSD 2008. godine prihvatio i potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je dozvoljen neograničen uvoz voća i povrća iz EU, a sada bi da ja stavim rampu na granici i zabranim uvoz jabuka iz EU, odnosno Poljske. Sve informacije i spinovanja po ovom pitanju su potpuno netočne i obmanjivanje javnosti kako bi se stvarni problem prebacio na neku drugu stranu. Kompanija za koju se sumnja da se bavila ovim prevarama je iz RS'', rekao je Šarović.

Poručio je da ukoliko prijedlog odluke koju je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dobar i ako se smatra da se zadire u nečije nadležnosti da nadležni iz RS trebaju ponuditi drugo rješenje.

Ovim prilikom, pozvao je nadležne da se pokrenu zajedničke aktivnosti, jer je riječ o zajedničkom problemu kako bi se našlo rješenje.

''Priča o navodnom prijenosu nadležnosti je jeftin štos koji se na ovaj način želi prodati javnosti. Otkuda poziv da pooštravanje kontrole prilikom izvoza u Rusku Federaciju nazovemo prijenosom nadležnosti. Ništa drugo ne tražimo nego da zajednički djelujemo i pooštrimo kontrole kako bi prevaranti imali manje mogućnosti da se bave ovim poslom. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa stoji na raspolaganju da zajednički tražimo rješenje'', kazao je Šarović komentirajući aktualnu situaciju oko izvoza jabuka.  

RS odbacuje navode

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede republike Srpske (RS) danas su odbacili navode ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića u vezi problema izvoza voća u Rusku Federaciju.

U priopćenju podsjećaju da je upravo to ministarstvo prvo reagiralo i brisalo iz Evidencije izvoznika firmu i sve kooperante firme koja je izvršila reeksport jabuka porijeklom iz Poljske u Rusku Federaciju.

Inspektorat RS-a je, kako dodaju, izvršio sve inspekcijske kontrole uključenih subjekata sa područja tog bh. entiteta, a izvještaji o izvršenim kontrolama su dostavljeni i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i MUP-u i Tužiteljstvu RS-a s ciljem provođenja daljnje istrage.

''Nameće se pitanje zašto ministar Šarović proziva RS, ako se zna da je mjesto utovara sporne pošiljke u Federaciji BiH, da je Vanjsko-trgovinska komora BiH izdala „forma A“ obrazac, kao dokaz o porijeklu robe iz BiH, a da je fitocertifikat izdat u Brčko Distriktu BiH. Također, čudno je da ministar Šarović nema informacije da na osnovu Pravilnika koji je donijela Uprava za zaštitu zdravlja bilja pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, od 2011. godine uvoz voća i povrća ne podliježe pregledu fitosanitarne inspekcije, što je problem na koji institucije RS-a stalno ukazuju '', tvrdi se u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Također se dodaje da je podjela nadležnosti u oblasti poljoprivrede i vanjske trgovine jasno definirana Ustavom BiH i Ustavom RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close