I Visočka pečenica

Ruku pod ruku: Livanjski sir i nevesinjski krumpir na putu za EU

Nedavno su zaštićeni Livanjski sir, Nevesinjski krompir i Visočka pečenica.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 07. 2020. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Livanjski sir

Nedavno su zaštićeni Livanjski sir, Nevesinjski krompir i Visočka pečenica.

"Bilo je krajnje vrijeme da značajnije štitimo svoje nacionalno jestivo blago. Visočka pečenica, koju moja obitelj godinama tradicionalno proizvodi, suši se na prirodnom i nezagađenom zraku. Posjeduje HACCP (Analiza rizika i kritične kontrolne tačke, op. a.) i halal certifikate. Sve su to prednosti i privilegije, koje našoj pečenici utiru puteve ka Europi", priča Eldar Babić, proizvođač Visočke pečenice.

Babić svoju pečenicu prodaje u sarajevskoj Gradskoj tržnici, impresivnom austrougarskom zdanju neorenesansnog stila i nacionalnom povijesnom spomeniku Bosne i Hercegovine.

Eldar Babić na svom štandu u sarajevskoj Gradskoj tržnici prodaje Visočku pečenicu, sada zaštićeni proizvod na razini EU Eldar Babić na svom štandu u sarajevskoj Gradskoj tržnici prodaje Visočku pečenicu, sada zaštićeni proizvod na razini EU.

Mlada krtola

Livanjski sir, nevesinjski krumpir i visočka pečenica su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene produkte, koji je usklađen sa zakonodavstvom Europske unije. To omogućava proizvođačima ovih tradicionalnih proizvoda podnošenje zahtjeva i stjecanje odgovarajuće oznake zemljopisnog porijekla i na razini Europske unije.

Proizvodi koji su zaštićeni oznakama zemljopisnog porijekla i zagarantiranog tradicionalnog specijaliteta su produkti čije posebne osobine proizlaze upravo iz vrijednosti njihovih nutritivnih sastojaka i iz specifičnog načina proizvodnje i prerade, te podneblja iz kojeg ovi proizvodi povijesno potječu.

"Primarno su usmjereni na potrošače koji žele konzumirati autentične proizvode iz neke regije. Sasvim sigurno, imaju svoje mjesto na tržištu", objašnjava dr. sc. Džemil Hajrić, v. d. direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (ASH BiH), sa svojim sjedištem u Mostaru. ASH BiH vodi cjelokupni proces zaštite agrikulturnih i prehrambenih proizvoda, namijenjenih i za evropsko tržište.

Prema podacima EU-studije o ekonomskoj vrijednosti kvalitete proizvoda, iz listopada 2019. godine – prodajna vrijednost ovih proizvoda je, u prosjeku, dvostruko veća u odnosu na slične proizvode, koji nisu certificirani. Ova činjenica je jasna poruka proizvođačima o važnosti zaštite proizvoda oznakama zemljopisnog porijekla i zagarantiranog tradicionalnog specijaliteta.

Opširniji tekst pročitajte na stranica Deutsche Welle

Kopirati
Drag cursor here to close