Orašje

Ratni vojni invalid pokrenuo udrugu i sada okuplja 40 voćara

Trenutno realiziraju izgradnju hladnjače za voće i povrće u vrijednosti od oko 300.000 KM
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 08. 2018. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko Ivanović dolazi iz Tolise, rukovodi udrugom ''Voćar'' koja je osnovana 2010. godine, te danas okuplja 40 voćara iz općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. U razgovoru sa Markom saznajemo kako je sve počelo, te koji su izazovi pred poljoprivrednicima Posavine.

''Kao 70% ratni vojni invalid, tražio sam način da se nečim bavim, te se tada rodila ideja da zasadimo voćnjak jabuke. Sada imam 4,2 hektara jabuke i 0,5 hektara šljive, koju obrađujemo obiteljski uz angažiranje sezonskih radnika. Okupili smo u udrugu četrdesetak članova iz cijele županije, te smo na ovom našem putu dobili potporu od Federalnog ministarstva branitelja, županijskih i lokalnih vlasti'', kazao je Ivanović.

Foto: PR / Voćnjak jabuke

Udruga ''Voćar'' uspješno surađuje sa USAID/Sweden FARMA II Projektom, sa kojima je realizirala nabavku protugradnih mreža za tri korisnika iz Odžaka i Orašja, a nabavili su i nove palete za berbu voća. Trenutno realiziraju izgradnju hladnjače za voće i povrće u vrijednosti od oko 300.000 KM, koju realizira u suradnji sa Općinom Orašje i IFAD Projektom, priopćili su iz Farma projekta.

''Kod naših voćara je mahom zastupljena jabuka i šljiva kao kulture, ali imamo i nešto kruške, breskve i kupine. Trenutno se beru rane sorte jabuke i šljive. Ove godine imamo problem sa otkupom šljive, cijena je niska. Što se tiče planova za budućnost pokušat ćemo pokrenuti zadrugu koja bi se bavila otkupom, pakovanjem i  prodajom naših proizvoda. Smatramo da bismo zajedničkim nastupom na tržištu postigli bolju cijenu i prepoznatljivost'', dodaje Ivanović.

Njegov radni dan se nastavlja, jer svi u lokalnoj zajednici vjeruju da ''Voćar'' može dalje rasti i osigurati priliku poljoprivrednicima u ovom kraju. Marko poručuje da se samo zajedničkim nastupom na tržištu može postići dobra cijena i prepoznatljivost proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close