Vrt bez motike

Radionica o uređenju vrta oduševila polaznike

Na radionici je od odbačenih materijala sastavljen novi komposter u vrtu, u kojem su sudionici poslagali pripremljene kompostne materijale i započeli proces kompostiranja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 06. 2019. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je praktična radionica Kompostiranje u stanu/vrtu i izrada ''vrta bez motike'' na permakulturnoj farmi Nešto Više u Humilišanima kod Mostara.

Sudionici su imali priliku naučiti, ali i govoriti o svojim iskustvima na teme izgradnje kompostera u vrtu i odabira vrste posude za kompostiranje organskog otpada u stanu, načina pripreme i svakodnevne dopune materijala koji se kompostira, koji se materijali kompostiraju i što se ne stavlja u komposter i zašto, kako kompost treba održavati i kako ga ''popraviti” ako se presuši ili ima previše vlage i mnoge druge trikove.

Na radionici je od odbačenih materijala sastavljen novi komposter u vrtu, u kojem su sudionici poslagali pripremljene kompostne materijale i započeli proces kompostiranja. 

Foto: PR / Radionica Vrt bez motike

Također je demonstrirano kako proces izvoditi u stanu, bez bojazni od neugodnih mirisa ili skupljanja insekata, te je neizostavno diskutirano o nezavidnoj situaciji sa otpadom u Mostaru.

Zaključeno je kako svatko individualno može utjecati na smanjenje obujma, a samim tim i na smanjenje frekvencije i količine otpada koji se izbacuju u kontejnere i na ulice, kao i smanjenje nastanka stakleničkih plinova na deponijama upravo kompostiranjem biorazgradivih ostataka iz kuhinje i domaćinstva, odnosno njihovim odvajanjem od nerazgradivog ili teško razgradivog otpada.

Osim manje količine otpada i znatnog smanjenja neugodnih mirisa, osoba koja kompostira proizvede i najbolju hranu za biljke - kompost, kojeg može iskoristiti u vrtu/balkonu ili ga jednostavno može prosuti u dvorištu zgrade da obogati zemljište i zelene površine. 

Foto: PR / Radionica Vrt bez motike

Na kraju radionice sudionici su uz pomoć voditelja napravili gredicu po principu ''vrt bez motike''. Pravilnim održavanjem, dodavanjem organskih materija i komposta, u ovom vrtu više neće biti potrebe da se koriste alati i ulaže silna ljudska energija.

Radionicu su predvodili permakulturisti Muhamed Garib, Maid Maksumić i Sanja Đermanović, u okviru programa podrške permakulturi i organskoj proizvodnji kao potencijalnim alatima za ekonomsko osnaživanje lokalnog stanovništva, kojeg je osmislilo i provelo Udruženje građana Nešto Više, a financijski podržao Julia Taft Refugee Fund.

Kopirati
Drag cursor here to close