Poljoprivredni poticaji

Prozor-Rama: Podrška proizvodnji ramskog bijelog luka

Sredstva za potporu poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj dodjeljivat će se poljoprivrednim proizvođačima s području općine Prozor –Rama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 05. 2021. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Prozor-Rama raspisala je Javni poziv za odabir korisnika sredstava za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju na području općine Prozor-Rama za 2021. godinu.

Korisnici sredstava mogu biti fizičke, pravne osobe i udruženja (pojedinci, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poduzeća, udruženja, zadruge i obrti) s područja općine Prozor-Rama i koji ostvaruju poljoprivrednu proizvodnju na području Općine.

Planirano je osigurati novčanu potporu za animalnu i biljnu proizvodnju, kao i osigurati subvencije za kapitalna ulaganja i ruralni razvoj.

Kada je u pitanju biljna proizvodnja planirana je novčana potpora za proizvodnju bijelog luka, podizanje novih nasada voćnih kultura poput šljive, kao i ratarskoj proizvodnji, točnije proizvodnji pšenice, raža, ječma, heljde, zobi, kukuruza.

Sredstva za potporu poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj dodjeljivat će se poljoprivrednim proizvođačima s području općine Prozor –Rama koji ispune opće i posebne uvjete i to za;

Animalna proizvodnja

Potpora proizvodnji mlijeka u sustavu otkupa i preradi, 0,10 KM/ litri, najviše do 500,00 KM/mjesečno odnosno (5.000 l. mlijeka) po korisniku,
Potpora uzgoju ovaca i koza, rasplodna grla za proširenje-remont stada i uzgoj osnovnog stada koji nisu u sustavu poticaja;
Proizvođači koji su u sustavu federalnog i županijskog poticaja, za rasplodna grla za proširenje-remont stada 5,00 KM/grlo,
Proizvođači koji nisu u sustavu federalnog i županijskog poticaja, za osnovno stado 10,00 KM/grlo.
Potpora uzgoju muznih krava i proizvodnji mlijeka, 120,00 KM/ grlo, maksimalno do 20 grla, najviše do 2.400,00 KM
Potpora uzgoju u sustavu krava- tele, 120,00 KM /grlo, maksimalno do 20 grla, najviše do 2.400,00 KM.
Subvencija veterinarskih usluga, analiza zdravstvenog stanja mliječnih krava, grla za tov, 30,00 KM/grlu.

Biljna proizvodnja

Proizvodnja ramskog bijelog luka-češnjaka, 1.500,00 KM/ha, minimalna proizvodnja 500 m² (0,05 ha),
Voćarska proizvodnja;- Podizanje novih nasada šljive autohtonih ili drugih sorti kroz Projekt revitalizacija voćnjaka šljive od 0,1-0,2 ha,
-Podizanje novih nasada drugih voćnih kultura značajnih za područje Rame od 0,1-0,2 ha
Ratarska proizvodnja (pšenica, raž, ječam, heljda, zob, kukuruz i dr.), 500,00 KM/ha, najmanje za proizvodnju od 0,2 ha. do 1,5 ha.

Navedena podrška poljoprivrednoj proizvodnji realizirat će se po prihvatljivim programima i projektima, na zahtjev pojedinačno ili na prijedlog poljoprivrednih udruga, obrta, zadruga i drugih pravnih osoba, Agencije za lokalni razvoj, koje će nadležna Služba pojedinačno razmatrati i utvrditi prihvatljivost zahtjeva i projekta, s kojima će se potpisati Ugovor o dodjeli sredstava.

Kroz ovu mjeru poticaja vršit će se utrošak sredstava za potrebe koje će nadležna Služba organizirati s ciljem razvoja i zaštite poljoprivrede proizvodnje i ruralni razvoj.

Više detalja o ovom Javnom pozivu pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close