3 KM

Prosvjedi zbog malina

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 09. 2017. u 11:43 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga "Zajedno za bh. malinu" najavila je za 18. rujna, dolazak malinara na plato ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, ukoliko se dotad ne ispune njihovi zahtjevi koje su uputili nadležnim organima vlasti.

Malinari su naveli da ne pristaju na cijenu maline manju od tri KM, ali traže i proglašenje elementarnih nepogoda te očitovanje o neispunjavanju njihovih ranijih zahtjeva.

''Dosta toga je, na neki način, na papiru urađeno u bh. malinarstvu u protekla tri mjeseca i jedan od naših prioritetnih ciljeva jeste da se malinarstvo proglasi kao strateška grana, odnosno malina kao strateški proizvod BiH da bismo imali sigurnost kod proizvodnje i širenja nasada'', kazao je predsjednik Udruge Edin Mameledžija.

Napomenuo je kako je u BiH prošle godine proizvedeno 22.000 tona maline i da smo po tome bili osmi u svijetu.

''Umjesto da idemo k petom, trećem ili čak prvom mjestu, mi smo ove godine nazadovali'', rekao je dodajući da je njihova intencija da se napravi jedan sustavni pristup u kompletnom lancu od proizvodnje maline do krajnjih potrošača.

Mameledžija je naveo kako vrijeme trajanja mirnih protesta nije određeno, te da očekuju da im se obrate nadležni entitetski ministri. Dodao je da su najavu mirnog prosvjeda dostavili Federalnoj upravi policije i MUP-u Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close